CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Friday, December 14, 2012

Blackberry Curve 9320

orang tengah sebok ngan iphone & samsung, tapi aku sebok cari blakcberry... kenapa?... ada ler sebabnyer... 

hampir 2 minggu dah aku pakai blackberry ni... aku beli second jer dengan menggadaikan samsung w aku... sayang memang sayang... skrin besar berbanding blackberry dan touch screen... 

setakat ni, takder problem la pakai bb ni... dan aku sangat suka sebenarnyer ngan bb aku ni... bentuk 'comey'... senang nak bawak ke hulu ke hilir... bateri ok la... klu guna internet, banyak gak makan bateri... hp lain pon sama gak kan...

sebelom beli bb, terpaksa jual samsung w sebab nak wat modal beli bb... hubby berjaya jual 'w' dekat mudah dengan harga RM550... ok la tu... masa tu, hari sabtu... dan aku takder hp nak guna... so, untuk sementara waktu, aku pakai la hubby punya note... bukan aku tak suka note, tapi saiznyer yang besar, wat aku tak selesa nak mengusung note tu untuk bawak berjalan... hubby kata amik la note tu... 

aku duk berkira² sebab nak jugak bb... so, ahad tu, hubby ajak cari hp kat warta... maklumlah kemahuan mak buyung kenalah ditunaikan.... ahaks... aku cakap nak bb curve 9320... sebab aku dah lama survey hp tu... yang lain aku tak nak... harga mesti dalam range RM500 jer... ceh ngengada jer kan... dah sah² curve 9320 tu keluaran tahun ni, kompem ler mahal kan... aku tak peduli, aku nak gak...

abis jer round warta tu, takder satu pon bb yang sangkut... mula la wat muka sedey... hubby pujuk cari kat kedai hp kat area luar warta... then, kat satu kedai hp tu, ada ler jugak curve 9320 tapi 2nd... harga RM450... hubby mintak kurang... tapi orang tu kata takleh tapi dia leh bagi mmc 8gb... aku suh cek hp tu ok ke tak?... so, bila semua dah setuju maka jadi ler milik aku bb tu.... yahoo... 2nd pon 2nd la... 

balik umah terus apply BIS... yes, bb jer ada BIS... aku nih pengguna setia CELCOM... jadi bila guna mobile internet mahal ler skit klu guna celcom tu... tapi klu BIS berbaloi la skit... 

kenapa tak guna maxis atau digi?... sebab kat kampong aku cuma celcom jer yang paling bagus... lagipon celcom perintis kat kampong aku... walaupon kadang² celcom wat hal gak kan... tapi aku masih setia... ahaks... 

so far, aku tersangat suka guna bb ni... tak menyesal beli... hadiah mak buyung kepada diri sendiri...  kira termasok jugak la dalam senarai persiapan menyambut orang baru... ekekekeke....





Thursday, December 6, 2012

37 weeks

duk menghitung hari jer... harap sangat bersalin awal sebab dah tak larat nak jalan... ari tu pegi klinik macam biasa... skang kena pegi check up seminggu sekali... masa nak balik dari klinik tu, dari jauh aku tengok bas dah terlepas...aiseh... nak tunggu bas seterusnya mesti lambat giler... sampai kat bas stop, aku duduk ler mesej² ngan hubby... mana la tau kan dia leh lari kejap anto aku balik... tapi hampa jer... dia tak paham pon aku cakap...

last² aku menapak jer balik rumah... masa turun bukit, ada ler sorang hamba Allah ni nak tumpangkan aku naik kete dia... lelaki... erk... klu pompuan aku berani ler tumpang... ni lelaki... lagipon dia nak pegi arah lain... tak kuasa aku nak tumpang... 

sampai kaki bukit, nak kena mendaki bukit lak... adeh, perot dah sakit... jalan jer slow²... duk la berdoa supaya cepat sampai rumah... sampai kat taman, aku nampak ada sebiji bas nak naik bukit... aku tahan je ler.. "nak tumpang sampai atas"... dia pon angguk² ler kepala... takyah bayar tambang... setakat sekangkang kera jer lagi... huhuhu...

sampai umah terus baring... adeh... badan sakit², sengal²... semua ada... langsung tak bagi tau hubby yang aku dah sampai rumah... tak lama lepas tu hubby mesej tanya kat mana... aku cakap ler yang kawan dia lagi penting dari aku... ye ler... dia cakap nanti nak kena hantar kawan dia... aku yang buncit ni dia wat tak tau jer... sapa tak sakit ati...

petang tu dia balik awal skit la dari biasa... sebab nak ajak pegi pasar malam... aku ngadu ler badan sakit² & jangan bawak laju²... aku cakap ler sampai ati tak nak anto aku balik... pastu dia cakap " kenapa tak bagi tau suh anto balik umah?"... erk... takkan tak paham kot... huh... takkan semua benda nak kena bagi tau baru nak tau... dahlah... malas aku nak gado...

sampai ari ni sakit tak ilang... seksa nak berjalan... cepat la kuar dik...




Thursday, November 29, 2012

36 weeks

semalam check up macam biasa... tapi semalam kena jumpa doktor sekali... so, lambat la skit dari kebiasaan... doktor kata kepala baby dah engaged... maksudnyer?... paham² sendiri jer la yer... just get ready and standby... 

tak sabo dah nak tengok baby sebab nak balik kampong cepat²... rindu kat anak daraku yang sorang tu... dia pon dah tanya mommy dia ni bila nak balik kampong... sabo la nak... mommy tunggu baby keluar... huhuhuhuhu...

barang baby dah siap kot... hahaha... tapi tak berapa complete... ok la tu daripada takder pe².. tapi aku dah beli pam susu... beli yang manual jer... excited ok... harap² niat nak breastfeed tercapai sepenuhnya... 

tilam baby takder lagi... tapi bantal dah ada... so, in case klu terberanak awal, hampar jer la tilam beso untuk baby... 

sekarang ni nak pegi jalan² atau shopping memang dah tak larat... aku jalan pon dah macam siput... slow bebenor... sebab bila jalan laju² sakit mencucuk² kat bawah... aku rasa masa fatin dulu aku gagah jer... jadi surirumah tangga yang kena buat keje rumah, jaga anak buah, masak, turun naik tangga sebab bilik aku kat atas masa tu... yer dulu masa pregnant anak first, dah kena jaga anak orang... skang pregnant, anak sendiri mak jaga... ahaks... sangat manja... tu la kelebihan bila mak dekat... hehehe... dekat apanyer, nun jauh gak kat ceruk kelapa sawit...

skang ni bila aku cakap 'adeh' skit jer... hubby dah tanya... "kenapa b?, sakit ke?"... ko ni bang... gabra sangat... macam aku ni beranak sulung jer... dia lak yang panik... hubby pon skang ni romantik jer... (huhuhu... ke sebab dah lama sangat tak dapat... ekekeke)... kadang² sampai aku tanya... abg ada orang lain ker?... yer la manja dia pon lain kan... hahaha... suka la aku berprasangka buruk... 

nanti aku akan berpantang kat kampong... dulu pantang kat umah mentua jer sebab masa tu memang aku duk ngan dorang... so, hubby leh tolong aku jaga anak... ni kat kampong klu anak nangis malam² sapa nak teman aku... waaaaaaa.... 

ok la... dah ke laut dah citer aku... so, kesimpulannyer kena ready fizikal dan mental jer skang ni.... harap² baby sihat walafiat dan tiada apa² masalah... aminnnn....






Monday, November 12, 2012

Dah masuk 34 minggu

34 minggu dah... rasa macam cepat sangat masa berlalu... persiapan adalah skit²... beg dah siap kemas... ada beberapa barang yang masih lom cukup... ala kadar jer... tapi semua baru... sebab baju Fatin masa baby semua kat sabah... so, memang aku beli semua yang baru... tapi hari tu mak mertua aku bawak barut Fatin masa kecik... tu je ler yang recycle balik... pastuh ada ler beberapa pasang baju yang dorang beli & ada juga yang kengkawan bagi... terima kasih banyak² kepada semua yang terlibat...

Fatin dengan secara rasminya dalam jagaan mak aku... pengasuh Fatin pon dah surrender sebab dia pon tengah sarat... so, last dia jaga ari tu sampai end of oktober jer... ok la tu... kesian gak kat pengasuh tuh... perot dia lagi beso dari aku... tak larat sangat dah katanya...

Minggu lepas tak pegi mana² pon... biasa ari cuti mesti nak gi jalan²... tapi disebabkan Fatin takder, mood aku pon takder la... biasa aku jalan² sebab nak bawak anak tengok dunia luar... aku suka bawak Fatin jalan sebab leh mintak pendapat kat dia klu beli barang... jangan memperlekehkan pendapat budak kecik tau... kadang² pendapat dorang lagi bernas... ahaks... Fatin takder, so takder ler kawan nak berdebat... haisshhh...   tinggal berdua sunyi sepi jer rumah... masing² duk layan internet jer... ajak hubby jalan punya ler susah... nak kena tunggu dia cuti baru leh jalan... tu pon klu dia nak... klu tak, terperap jer ler dalam rumah... boringgggg tau...

Nama baby tak standby lagi... hubby asyik tak setuju jer nama yang aku cadangkan... ceit... ingat senang ke nak cari... dia asyik tengok mudah jer... stress aku... ntah hapa ler yang dicari nyer... 

ops lupa lak... ari tuh PIL aku datang umah dari 20 oktober sehingga la 8 november... lama kan... biasa la klu nak tiket murah kena cuti lama²... tu pon dorang dah beli tiket dari tahun lps klu tak silap aku la... dorang pon asyik terkenang itik kat kampong... maklum ler lama sangat bercuti... macam biasa ler mesti ada pe² buah tangan untuk aku... ahaks... tu yang paling aku suka.... insyaallah tahun depan kitorang beraya kat sabah... klu fulusnyer banyak... maklumlah susah skit nak bawak budak kecik travel jauh²... lagi² naik kapal terbang... 

Rabu ni kena pegi checkup lagi... takder geng ar pasni... Fatin dah balik kampong... :'(

note*** - fabulousmom tengah wat sale skang ni... jenguk² la yer... 







Thursday, October 11, 2012

Set Tilam Kekabu Bayi

huhuhu... teringin nak beli set tilam kekabu ni... tapi agak² berbaloi ke kalau beli?... isk... hati meronta² sangat nak beli...



ni ada 2 pilihan yang aku berkenan dan still available... tapi kena tangguh dulu ar beli... kena beli yang lebih penting dulu... huhuhu... harga RM230 tanpa comforter... haih... 


*** gambar di grab dari http://littledje.com/ .... sapa² yang berkenan leh la tgk website tersebut... aku dah tengok website lain, tapi yang kat sini dia punya kain untuk sarung tu cantik²...



Friday, October 5, 2012

Trimester ke-3

Alhamdulillah... kandungan dah masok 7 bulan... dah masok trimester ke-3... hari due pon dah semakin hampir... dup dap dup dap gak la... sebab teringat time sakit anak sulung dulu... huhuhu.... takot, nervous, semua pon ada... tak sabar pon ada... 

hari rabu lepas kena buat MGTT (modified glucose tolerance test)... kena posa malam sebelumnya kul 10... posa takleh makan takleh minum jer... korek idung leh lagi... ekekeke... sok paginyer kena g klinik amik darah... pastuh minum air gula... then lepas 2 jam amik darah lagi... aku tak suka bab amik darah tuh... minum air gula boleh diterima lagi sebab ada rasa ribena... dia letak perisa ribena kot... pregnant kali nih banyak kena derma darah... ekekeke....

aku paksa Fatin ponteng skolah untuk teman pegi klinik... hehehe... dia pon pasrah jer... hari tu ingat nak time off sekejap jer... tapi memandangkan kena tunggu lama sangat, aku terus cuti... huhuhu... lagipon aku pegi klinik jalan kaki jer sebab takder bas yang terus pegi klinik tu... pasrah je la... nak suruh hubby hantar pon tak sempat... 

pregnant kali  nih aku banyak berjalan... yer la nak hantar budak Fatin tuh pegi skolah... babah dia kata skang ada roll call setiap pagi so, susah ler dia nak tolong hantarkan... eleh, selama ni memang aku jer yang hantar dia pegi skolah... naik turun bas... tapi semenjak perot dah semakin buncit ni, jalan pon slow... cepat penat... simpati la skit kan... tak kesian ke kat bini nan jelita ni... naik turun bas, lintas jalan pimpin anak sambil pegang perot setiap kali rasa sakit, jalan terkengkang²... balik opis lak kena jemput anak lagi... semput tau... nurse dah suh aku rehat sebab kaki bengkak sangat... camner ler aku nak rehat... barang baby pon tak prepare lagi ni tau... senarai barang nak beli dah siap lama dah... haih...

aku cakap hadiah bersalin nak kete sebijik... hmmm... walaupon tu cuma harapan kosong jer... tapi ku mintak gak... fedulik hapa kan... Fatin pon selalu hapal dialog "babah.... atin nak beli kete myvi warna oren"... hahahaa... aku ler yang ajar... tapi sepatah haram tak pernah pon dia cakap kat babah dia... mana tau ada rezeki kan...  mana ler tau kan... ekekeke... aku nih berangan jer lebih... padahal lesen pon takder... 

sebelom nih aku ada pegi klinik swasta... Poliklinik An Nur kat presint 15... sebab aku nak tau sangat² gender baby... padahal anak sulung dulu surprise jer... hehehe... nak tau tak doktor cakap pe?... dia kata 90% adalah gegel... Fatin punya la hepi... time tu gak dia ajak pi beli baju gaun untuk adik dia... memang dia nak adik pompuan pon supaya leh main masak² ngan dia nanti... 

kekadang tuh Fatin duk cakap² kat perot aku... ntah hape yang dia borak ngan adik dia tah... sukati kome ler... nanti adik dah kuar jangan lak gado²...

kesimpulannyer... excited nak sambut orang baru... mahap le yer gambo takder... jupe lagi di lain entry... ahaks...















Thursday, September 6, 2012

Your M2U ID has been locked out

semalam petang pas balik keje nak bukak Maybank2u tak dapat... arrrggghhhhh stress aku... ku bukak akaun hubby (ekekeke.... akaun dia bukan ada duit pon... lagipon dia tak kisah ku tau semua password dia... dia percaya kat isteri kesayangan ni)... bila bukak akaun dia leh jer... uiksss... ku try bukak lagi akaun aku... isk apsal takleh... masa ni bukak guna henpon... 

bila sampai umah jer trus bukak notebook.... ku pikirkan mungkin sebab takleh bukak guna henpon kot... so, try lagi... takleh gak... masa tuh baru terperasan ayat "Your M2U ID has been locked out..."... uiks... apsal lak nak lock akunyer ID... hampeh tul... ku tepon dia punya customer service 1300-88-6688... asyik bz jer... muka dah masam... last2 hubby call kan... dia call dapat lak, terus pas tepon kat aku... 

so, cakap ler ngan orang tu pasal problem aku... lepas dah sahkan pengenalan diri, orang tu pon wat ler keje dia setelkan masalah aku... dia tanya masa aku guna Maybank2u ada tak soalan2 yang keluar... aku kata ada, tapi aku tak ingat jawapan yang dah aku save... 

lepas dia unlock aku nyer akaun... time tu gak dia suruh aku log in balik akaun aku... pastuh terus set balik jawapan kepada soalan2 keselamatan... dia kata pasnih ingat ler jawapan yang dah aku save tuh... huhuhuhu... tima kasih yer cik puan... setel masalah aku dalam beberapa minit... cuma masa nak call tu jer susah... asyik bz jer... 

*** sapa2 ada masalah yang sama, leh call terus customer service tersebut (aku tak tau lak customer service dorang tu sampai kul berapa... sebab aku call pon malam... 24 jam kot... ahaks...)



Wednesday, September 5, 2012

orang lain sibuk update pasal raya... tapi raya aku macam tak best sangat... baju raya takde... baju raya Fatin pon takde... hubby lagi la takde sebab dia tak balik pon... raya ke-5 baru hubby balik kampong... aku jer selalu balik tanpa suami di sisi... nak wat camner... dah keje dia kena cuti ikut giliran.... gambar raya pon takde... 

Fatin dah mula skolah balik... tu pon masih ada lagi sisa2 rindu kat nenek dia... aku rasuah  ler ngan beg skolah baru supaya dia tak nangis kat skolah.... rumahku pon dah kembali bising ngan suara Fatin... kalau tak, sunyi sepi jer... 

morning sickness memang dah takder... so, aku pon meneruskan aktiviti kegemaran berjalan2 ke sana ke mari... seronoknyer bila dapat jalan2 tanpa ada rasa loya dan mual... 

minggu lepas kitorang satu family pergi Terengganu sebab ada kenduri kawen... yang ni sebelah husband adik aku... kira kenduri sambut menantu ar... punya ler jauh perjalanan... sampai sengal montot aku duduk lama2 dalam kereta... yang paling kesian kat bapak aku ar pasal dia yang drive... kitorang pergi 3 kereta jer... abang aku satu family, akak aku lak satu family... aku naik ngan mak abah... adik aku yang bongsu tak dapat pegi... hubby aku pon memang tak ikut... 

kitorang duduk kat homestay... pihak sebelah sana yang sediakan... homestay memang cantik... tapi tang bilik air tu tak puas ati... tak berapa selesa... kecik bebenor.... family kitorang ni dah ler comel2 semuanya... 

skang ni kandungan aku dah 24 minggu... dah masok 6 bulan... excited nak beli baju baby... tapi setakat yang aku survey, semuanya mahal2... hari tu masa pegi klinik berat naik mendadak 3kg dan Hb di bawah paras normal... maklumlah, kan ke namanya raya... mesti banyak makanan yang boleh dilantak... ekekeke... gender anak tak tau lagi... ati aku meluap2 nak tau... tapi hubby kata biarlah surprise macam Fatin dulu... tak sabar nak sambut orang baru... takot pon ada... huhuhuhu....











Tuesday, August 7, 2012

Duit Raya - Terima Kasih Nuffnang


speechless... ahaks... tapi cek lom sampai lagi... 
Alhamdulillah



Wednesday, August 1, 2012

Dugaan di bulan Ramadhan

huhuhuhu.... awal² posa lagi aku dah cuti seminggu... ni semua gara² denggi... aku pon tak tau mana leh dapat virus nih... tapi memang kawasan rumah aku pon memang dah pernah ada kes denggi... mula² hubby yang demam... lepas tuh fatin lak kena... tapi fatin demam sehari jer dan bukan denggi... alhamdulillah... tapi lepas tuh aku lak demam...

kejap sejuk, kejap panas... bila sejuk menggigil² satu badan....seksanya.... dah ler tengah pregnant... makan minum semua tak lalu... makan skit muntah... minum skit pon muntah... risau gak bila takder khasiat yang masok dalam badan... kesian kat baby... bila dah laki bini sakit, maka anak aku kurang mendapat perhatian... kesian, terbiar jer budak fatin tuh... 

hubby amik darah kali ketiga terus kena angkut pegi hospital naik ambulans... aku pon kena cek darah pada hari tersebut... dari klinik naik bas pegi hospital... masa tuh dah bertakung dah air mata... motor hubby pon tinggal kat klinik jer masa tuh... 

kat hospital aku tepon mak aku... nak mengadu la kononnya... rupa² nya petang tuh bapak aku tepon cakap nak datang... syukurrrr alhamdulillah... aku ingat hubby kena masuk air jer... lepas masok air, kena tahan wad lak... adeh... maka aku 2 beranak balik ler semula ke rumah... aku dah ler tak larat nak berjalan... sakit abdomen sebab asyik muntah... badan pon lemah sebab takder sumber tenaga...

malam tuh bapak aku amik motor hubby kat klinik bawak balik umah... dia ngan abg ipar aku ler yang pegi...  besok petang hubby dah leh kuar wad... dia dapat mc sebelas hari tapi still kena datang hospital untuk follow up... aku cuma dapat mc setiap kali pegi amik darah jer... total kena amik darah 6 kali... memang dah takder tempat nak cucuk dah kat tangan... aku EL 2 hari... MC 4 hari... memang seminggu tak masok opis... 

mak ngan bapak aku datang 2 hari jer... dorang pon banyak keje lagi kat kampung... bapak aku angkut sekali budak fatin tuh balik kampung... aku pon pasrah jer sebab tak larat sangat²... makanya fatin cuti sekolah sebulan... aku pon dah bagi tau ngan cikgu sekolah dia & pengasuh... huhuhuhu... seronok ler budak fatin tuh duk kampung.... lagipon tiap² hari dia cakap nak balik kampung sebab rindu kat nenek dia... hah amik ko cuti sebulan... memang termakbul la doa ko nak...

minggu ni baru start keje... alhamdulillah dah sihat... badan dah kembali bertenaga... makan pon dah berselera... lagi satu minggu ni baru aku start posa.... huhuhuhu... tak dapat nak posa penuh tahun ni... lagipon tahun ni hubby tak dapat cuti raya pertama... aku pon balik kampung sorang²... eh, aku tumpang kakak aku... 

skang baru ada mood raya... masa demam ari tuh langsung takder mood nak citer pasal raya ke hapa... nikmat posa pon tak dapat masa demam tuh.... bila dah ada kes denggi, maka orang foging kembali aktif... skang ni nampak nyamuk memang fobia sangat².... 


***** nikmat sungguh bila dapat semula kesihatan....













Friday, July 6, 2012

15 / 52

hahaha.... skang update blog setiap kali lepas pegi klinik... baby baru 15 minggu... symptom dah berkurang... cuma loya masih ada skit²... x tau ler bila nak ok btul²... posa tinggal berapa hari jer lagi... risau teramat risau... harap² boleh ler aku menghadapi bulan ramadhan dengan tenang..

fatin lak asyik tanya baby dah kuar lom?... tak sabar² nak main ngan baby... sabo² la yer nak... 

semalam timbang berat naik 2.6kg... hahaha... giler.... nurse suh kurangkan pengambilan karbohidrat... aku makan nasi 3 kali sehari... pagi, tengahari ngan petang... so, kena kurangkan amaun la kot... tapi takleh skip makan... ekekeke...

tekanan darah, hb ngan urine semua ok... nurse cek degupan jantung baby gak... dia kata laju... kesimpulannya tak tau ar... sekian...




Friday, June 1, 2012

Berat turun dan Veloxin

semalam appointment klinik... kandungan baru 10 minggu...  kul 2 sampai klinik terus suh hubby amik nombor... puas ler gak tunggu nombor naik... rupa² nyer hubby amik nombor yang bukan temujanji... patot ler lama bebenor nak kena panggil... hubby amik la nombor lagi... tapi nombor tanpa temujanji tuh naik dulu... so, terus ar register... 

pas register macam biasa cek urine ngan hb... urine ngan hb semua ok... pastuh scan nombor untuk jupe misi lak... hmmm... macam biasa ler lama tunggu daripada lama jupe misi.... masa timbang tuh berat turun skit... ala... skit jer setakat beberapa gram... pastuh misi tuh tukar pelekat hijau jadi putih... ekekeke... aku cakap nanti kena tampal balik pelekat ijau tuh sebab lepas ni kompem berat naik.... misi tuh senyum² jer.... pastuh misi suh jupe doktor lak... adeh, kena ler tunggu giliran lagi... malas tul... doktor kata scan baby ujung bulan tujuh sebab masa tuh dah lengkap ada rupa baby... misi lak bagi appointment awal bulan tujuh... maknanya bulan 7 nih ada 2 appointment ler... 

kul 4.30 pm baru setel semua... lama menunggu jer daripada consultation.... doktor ada bagi ubat tahan muntah... ye ler aku kan asyik muntah jer kan... doktor takot baby tak dapat zat... kat kotak ubat tuh tulis veloxin... ada 10 biji jer... setakat nih macam kurang skit loya tekak aku nih... lagipon masih terbayang² perasaan loya tuh... jadi takleh ler ilang sepenuhnya rasa tuh.... 

wat masa sekarang ni Fatin ada kat kampong... maklumlah cuti sekolah... dia yang rela hati nak balik kampong... bukan aku yang suh pon... bila aku tepon wat tak peduli jer kat aku... hampeh tul... aku tau ler bahagia bebenor duk situ... manja bukan main lagi ngan atok nenek dia sampaikan makan pon bersuap... takper ler... nikmati ler cuti sekolah ni sepenuhnya... aku pon leh bercuti sementara.... 





Thursday, May 24, 2012

Saja nak update

klu asyik nak citer pasal loya dan muntah memang takkan abis la... korang pon mesti loya dengar citer pasal tu jer kan... well, macam biasa ler keadaan aku ni yang masih tak stabil... kadang² muka ketat... kadang² senyum... klu muka ketat tu, jangan ler ditegur... tu tengah bergelut dengan diri sendiri ler tuh...

malam tadi pon muntah sampai nangis²... aku duk ler atas tilam sambil nangis²... si Fatin duk tenung muka mommy dia... yang ko pi tenung muka aku tuh wat per la... tak kuasa aku nak melayan... aku jerit² panggil si babah... nak mengadu ler kononnyer... sekali si babah marah² suh tepon mak mintak petua ler ke hapa ke supaya keadaan aku tuh tak terok... sentap mak... dah lah babah... baik ko pi duk kat luar... sia² jer aku mengadu... ingatkan dapat ler layanan istimewa... 

lepas abis nangis, terus gi sidai kain... wat kan susu si Fatin... pastuh terus cakap ngan si babah nak masok tido...  maka duk ler dalam bilik sorang² melayan perasaan... si Fatin duk main kat ruang tamu... lantak ko la... kang dah ngantuk, pandai² ler ko masok bilik... ntah pukul berapa dorang masok tido pon aku tak tau... 

nota : maap ler... citer masih berkaitan dengan nausea & vomitting... ahaks...




Friday, May 18, 2012

EL

akhirnya ku terpaksa gak amik emergency leave a.k.a EL... sebabnye ku tak larat sangat²... gara² apa yang ku makan semuanya keluar balik... takder tenaga... perot pon sakit sebab kosong... lagi satu sakit sebab asyik muntah... perot sakit, tekak perit... sepanjang hari duk baring jer... Fatin pon ponteng sekolah... tak pulak dia tanya kenapa dia cuti hari tersebut....

sebenarnya ku tak suka duduk di rumah... klu di rumah, kena masak sendiri... klu di opis, leh beli makanan kat cafe jer... ku tak boleh masak... ku tak boleh bau bawang dan seangkatan dengannya... alahai... lemau sungguh ku rasa bila semua tak boleh... 

puasa semakin hampir... makinlah ku risau... ada berbaki 7 hari belom berganti... tu la akibatnya tak ganti awal²... nak ganti sekarang memang tak boleh... klu asyik muntah, camner la nak ganti kan... ku harap cepat² la rasa yang tak sedap ni pergi jauh² supaya dapat ku menikmati bulan posa dengan indahnya... ku mau posa penuh tahun ni...

petang² klu nak pergi amik Fatin kat rumah pengasuh, mesti ku singgah 2 ke 3 biji toilet... memuntahkan isi perot dulu... seksanya... sebelom punch kad balik, singgah toilet... lepas amik Fatin, singgah toilet kat surau rumah pengasuh... sampai bas stop depan opis, singgah toilet opis lagi... semua yang ku makan, semuanya keluar balik... seksa...

eh, ku cuma nak cerita pasal EL... 


Wednesday, May 9, 2012

Bila malam menjelma

petang² nak balik keje tu mula la rasa tak sedap... sampai rumah mula la nak melepek jer... nasib ler si Fatin dah besar... dah boleh berdikari... "Fatin tolong amikkan tu... Fatin tolong wat tu... Fatin gi mandi..."... semua arahan boleh dilakukan dengan sempurna... alhamdulillah... 

wat masa sekarang rumah memang macam tongkang pecah... kain baju tak berlipat... pinggan mangkuk nak basuh pon amik masa... sampah sarap bertimbun... hubby cuma wat keje kalau disuruh jer... takder nak amik inisiatif sendiri nak wat tu nak wat ni... tapi kadang² ada ler jugak tolong² wat keje tu..

malam tadi memang rasa tak larat... tak larat sangat²... nak makan pon tak lalu... perot kosong... tekak loya...  kejap² ke toilet muntah²... Fatin duk bermain kat ruang tamu... apa² yang dia nak semua dia tanya kat babah dia... dia pon tau mommy dia tak larat...

malam tadi bila semua masok tido aku pon nangis sepuas² hati... tak larat sangat²... betul² rasa down... bila dah nangis maka hubby pon pujuk ler... suh bersabar.... cepat² la datang rasa sihat tu... aku ni kalau tak sedap badan memang tak leh nak tahan... semua keje tak jalan.... jenis memang tak tahan sakit... ya Allah kuatkanlah semangatku...






Monday, May 7, 2012

Fatin dicari oleh pengasuh

ingat tak yang aku pernah bagi tau nak cari pengasuh untuk Fatin... well, hari ni dengan rasminya Fatin tinggal dengan pengasuh...  tengahari pengasuh amik Fatin dari sekolah... petang balik keje aku amik ler plak dia... malam tadi dah cakap ngan Fatin suh tinggal ngan pengasuh... dia pon setuju jer... lagipon aku pernah hantar Fatin untuk 2 hari masa aku ada bengkel bulan lepas...

mahal skit daripada pengasuh yang dulu... tak kisah la asalkan aku dapat wat keje kat opis ngan tenang... ari jumaat lepas pengasuh ni ada mesej kat aku sama ada aku nak hantar Fatin ke tak dekat dia... sebelum ni aku ada tanya gak pengasuh ni untuk jaga Fatin... tapi dia takot nak amik sebab dia kata BPH limit 3 orang budak jer... then, tetiba jer dia mesej kata dia dah leh amik budak lagi untuk jaga... 

pucuk dicita ulam mendatang... keadaan aku yang tak stabil lagi ni... duk loya & muntah²... tiba² ada orang offer untuk jaga Fatin terus je ler aku terima... alhamdulillah... leh la aku rehat sekejap dari jaga anak... klu tak, duk berkepit jer ngan Fatin... 

terima kasih kepada pengasuh yang sudi cari Fatin... ahaks... 



Friday, May 4, 2012

Morning Sickness

skang ni memang sentiasa rasa tak sedap tekak... bukan setakat morning jer tapi 24 jam sehari... hatta sewaktu tido pon sentiasa rasa loya... nak minum air pon loya... tapi yang paling meloyakan adalah my hubby... huhuhu... tengok dia pon aku loya... dia SMS aku loya... tengok nama dia kat henpon pon aku loya... tapi muntah² leh dikawal... biasanya muntah bila nak masok toilet jer... tu pon toilet kat umah jer... bila berdiri depan sinki, mesti rasa nak uwekkkk...

kadang² kesian gak kat hubby... tapi aku rasakan dia sangat baik skang ni... semenjak tau yang aku pregnant, dia takde nak marah² bila aku wat dek jer kat dia... sangat² penyabar... baru belajar nak matang agaknya... ahaks... tq darling...

semalam pegi klinik... sebenarnya hubby yang beria² suh pegi klinik... suh kompemkan ketermengandungan aku ni... kak ti pesan tak yah wat UPT... terus jer wat buku pink tu... so, aku kan sangat lurus orangnyer... aku cakap jer ler kat misi tu nak wat buku mengandung... 

masa misi soal selidik aku, dia kira² yang aku baru jer 6 minggu... ahaks... giler awal kan wat buku... dia takder ler tanya kenapa awal sangat aku datang.... aku terus jer cakap sebelum tu aku pernah keguguran, so tu sebab yang aku datang awal.... hahahaha... ok, jawapan aku sangat masok akal.... pastuh dapat ler bekalan vitamin² yang sangat banyak... tak kuasa aku nak makan vitamin skang ni... 

duk mengira² hari bila la rasa loya aku ni nak bertukar kepada rasa yang sedap... asam dan jeruk tak leh jalan... yang leh masok, gula² yang manis.... abis la klu gula dalam darah aku naik pas ni... 


Thursday, April 26, 2012

Bila nikmat makan ditarik balik

biasa kalau tengok makanan, semuanya nampak sedap... selera makan aku tak pernah nak menurun... semuanya lazat... jarang aku memilih makanan... apa yang ada depan mata, aku leh makan dengan berselera sekali... tapi... semuanya bermula hari sabtu lepas... tiba² tekak loya... nampak makanan semua tak sedap... nak makan ikut selera tekak... buat keje semua serba tak kena... kesian si anak bila mommynyer tak layan... 

sebab tu mak selalu cakap, makan lah selagi boleh makan (maksudnyer bukan suh melantak sampai tak muat perot)... bila nikmat makan dah ditarik, macam ni ler... harap² nikmat makan ku itu dipulangkan secepat mungkin... ku rindu nikmat makan ku itu.... semuanya kerana ini......

:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::
:::


nikmat makanku digantikan dengan ini... alhamdulillah... semoga dipermudahkan segalanya... amin...





Wednesday, April 18, 2012

2 hari jer

tido kepenatan... tak sempat nak tukar baju...

2 hari ada bengkel... dari pagi sampai petang... nasib la tak sampai malam... minggu lepas dapat tau kena pergi bengkel terus aku susah ati... almaklumlah Fatin ikut aku pegi keje lepas abis sekolah... nak suh hubby cuti rasa tak sampai ati lak... ari tu dia dah amik cuti banyak... lepas tu pikir nak hantar balik kampong jer... isk...ekonomi tengah merudum skang... nak hantar balik kampung memang lepas... tapi nak amik balik tu memang sakit... lagipon kalau balik kampong, kena ponteng sekolah seminggu... lama tu... 

bila ada masalah, pala otak mula ler ligat pikir tu pikir ni... last² terlintas kat pala otak pasal pengasuh yang tinggal berhampiran kat skolah Fatin... no. tepon dia memang dah lama aku simpan... mintak tolong dia jagakan untuk 2 hari... sehari RM15... ok la tu... lagipon pengasuh tu jaga kawan² skolah dia gak... so, Fatin  langsung tak meragam...maklumlah ramai kengkawan...

hari ni last bengkel... bengkel ni berantai lak tuh... ada sambungan lagi... lepas ni tak tau ler kemana lak kena berbengkel... klu kena bermalam, maka terpaksa ler aku hantar gak balik kampong budak ni... haih... bila la hubby nak keje waktu opis ni... susahnyerrrrrr....







Monday, April 16, 2012

Cucur Jawa


hehehe.... ni pon resepi dari mak... gambar di atas ni yang kali kedua buat... yang kali pertama tu tak berapa sedap sebab aku guna gula kabung... eh, gula yang macam kayu tu pe ek... gula kabung la kan... yang ni aku guna gula merah yang hancur² tu... 

yang ni sedap skit... ahaks... hubby kata sedap...  so, kira sedap la ek... rupa paras tu tak yah cakap la... yang penting sedap... 

errr... tak sempat bawak opis yang ni sebab adunan skit sangat... lagipon berminyak skit... takot orang takmo makan lak...  ahaks...

Resepi : 

1 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung beras
2 sudu besar gula pasir
3/4 cawan gula merah
1 cawan air

Campur gula pasir dan gula merah bersama 1 cawan air. Kemudian jerang atas api hingga mendidih dan sejukkan. Bila dah sejuk, tuangkan air gula ke dalam adunan tepung gandum dan tepung beras. Gaul hingga rata. Peram adunan semalaman. Esok nyer leh la digoreng dengan api perlahan. Pastikan minyak betul² panas sebelum menggoreng.

Selamat mencuba!!!




Friday, April 13, 2012

Apam Beras

Ahaks... ni ler first time nak wat kuih... dah lama dah wat apam ni sebenarnya... tapi baru jer skang nak tayang...

 10 ketul jer yang leh muat dalam tempat kukus ku ini (kukus guna rice cooker jer)

 ni bukan hasil yang pertama... ni adalah hasil bila dah malas nak tunggu bekas acuan tu sejuk... daku ada satu dozen jer acuan tu...

 ni bekal untuk dibawa ke opis

ni bekal untuk hubby bawak pegi tempat keje dia... bukan ni jer... ada lagi... apam dia bawak lagi banyak dari yang aku bawak...

Dapat resepi dari mak aku... dia buat apam ni hantar kat jiran sebelah untuk dijual... mak aku skang dah jual kuih (sampingan jer)...bapak aku tukang cari resepi kat internet, mak aku tukang praktiskan resepi.... ekekeke.... so, bapak aku kira merangkap tukang rasa juga... klu kureng skit rasa dia, leh la alter skit2 kan...

Masa aku buat apam ni hari tu banyak bahan yang kurang... tepung beras tak cukup sukatan... gula pon kurang... ahaks... pedulik hapa aku... janji dapat main masak²... dan lagi satu... kelapa parut pon takder.... hahaha... nasib la...





PETUA MURAH REZEKI

PETUA MURAH REZEKI

Abu Yazid Al Busthami, pelopor  sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut. Dengan murung lelaki itu mengadu,"Tuan  Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang  lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Sang Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan rubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah SAW adalah penduduk dunia  yang miskin namun wajahnya tak pernah  keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah SAW, salah satu tanda penghuni neraka ialah  muka masam yang membuat orang curiga kepadanya." Lelaki itu tertunduk. Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya.

Mulai hari itu, wajahnya  senantiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah.  Keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah,wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat. Roman mukanya berseri.

Tak heran jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah roman muka yang ramah dan penuh senyum.Bahkan Rasulullah SAW menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya.

Demikian pula seorang suami atau seorang isteri. Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang. Begitu juga celakanya persahabatan sekiranya dikalangan mereka saling tidak berteguran. Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, pikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat  diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah, yang didalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang.


10  Wasiat Imam Syafie

SEBELUM Imam Syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat Islam seluruhnya. Berikut  ialah kandungan wasiat tersebut:

"Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh  perkara."

PERTAMA: HAK KEPADA  DIRI.
Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

KEDUA: HAK KEPADA MALAIKAT MAUT
Iaitu:  Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari  orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

KETIGA : HAK KEPADA  KUBUR
Iaitu : Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat  kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.

KEEMPAT: HAK KEPADA MUNKAR DAN  NAKIR
Iaitu : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

KELIMA : HAK KEPADA MIZAN  (NERACA TIMBANGAN AMAL PADA HARI KIAMAT)
Iaitu : Menahan  kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

KEENAM : HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI AKHIRAT)
Iaitu : Membuang tabiat suka  mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

KETUJUH : HAK KEPADA MALIK (PENJAGA  NERAKA)
Iaitu : Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik  kepada ibu bapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak.

KELAPAN : HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT  PENJAGA SYURGA)
Iaitu : Berasa redha dengan Qadha' Allah, bersabar menerima  bala,bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan  maksiat.

KESEMBILAN : HAK KEPADA NABI  S.A.W
Iaitu : Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan  syariat,bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat,dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

KESEPULUH  : HAK KEPADA ALLAH SWT
Iaitu : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci  kemaksiatan.


" Ya Allah... berilah petunjuk kepada kami agar kami sentiasa berada lurus di jalan Mu...Amin.."



Thursday, April 12, 2012

12 April 2012, Khamis

Dah lama nak update blog, tapi bila memikirkan gambar² untuk dipublish ada dalam henpon, mesti semangat nak update tu tiba² drop. Biasanya update blog kat opis jer. Guna card reader kak ti yang sentiasa ada kat sempadan workstation. Tapi dah lama tak nampak card reader tu. Tak tau ler sapa amik dan tak pulangkan ke tempat asalnya. Err... ada ke yang tunggu post terbaru aku? Ahaks.... Maklumlah saya takder fans (bak kata Fizz Fairuz masa ABPBH).

Ramai yang dah kenal Fatin kat opis ni. Maklumlah kehulu kehilir sentiasa ada bersama mommy dia. Nasib ler anak sorang kan. Pengasuh belum ada dan sebenarnya aku langsung tak cari pengganti pengasuh lama. Aku tak sanggup nak menghadap dan mendengar tangisan Fatin. Setiap hari Fatin akan tanya siapa yang akan amik dia balik dari sekolah. Nampak sangat yang dia takot nak dijaga orang lain. Sedangkan adik ipar aku datang ke rumah pon dia dah nangis macam orang histeria. Dalam pikirannya adik ipar aku yang kena jaga dia. Tu dengan orang yang dia kenal. Kalau dengan orang yang dia langsung tak kenal camner?. 

Aku masih menggunakan pengangkutan awam. Walaupon hati aku meronta² nak amik lesen, tapi terlalu banyak halangannya. Pergi keje naik bas. Hantar dan amik Fatin naik bas. Balik keje naik bas. Syukurlah duduk di Putrajaya. Bas memang senang. 

Umur dah masok 30-an Februari lalu. Tapi tak sanggup nak wat entry pasal besday sebab umur semakin meningkat. Abah aku pon dah masok dalam kategori warga emas. Takot pon ada. Takot nak menghadapi tahun² berikutnya. Takot nak menghadapi ujian yang mendatang.

Keje? Alhamdulillah. Keje macam biasa. Takde yang merunsingkan. Gaji pon bakal naik kan?. Hehehe.... 24 Mac lepas dah genap 3 tahun bekerja. Dah boleh dapat taraf berpencen. Maknanya gaji dah tak kena potong KWSP dan maksudnya juga gaji bersih akan bertambah. Syukur Alhamdulillah.


*** Nanti la aku update entry bergambar. 


Friday, March 30, 2012

Mahalnyer!!!


Tarikh beli : 28 Mac 2011 (Rabu)
Waktu : Makan Tengahari
Cashier : Tokey (perempuan) dia kot sebab tengah ajar budak tu kira harga makanan 
Harga : RM4.20

biasanya makan tengahari aku beli kat bangunan sebelah jer... banyak pilihan dan harga pon lebih murah... dan kebiasaannya aku beli lauk ayam seketul letak ler kuah yang tak pedas skit... supaya leh kongsi makan ngan Fatin... dan biasanya lagi harganya cuma RM3.00... 

tapi hari tu disebabkan takleh kuar lama, maka aku terpaksa pergi ke cafe bawah jer... cafe dalam bangunan yang sama... hasilnya adalah seperti di atas... makanan yang biasa aku beli... tapi ayam kecik berbanding aku beli kat bangunan sebelah, tapi harga dia lebih mahal dari yang biasa aku beli... naik atas dah bergenang air mata sebab sakit ati... rasa nak boikot jer cafe tu... nyampah pon ada... huh !!!









Thursday, March 29, 2012

Ikan kesayangan Hubby


ni la ikan kesayangan hubby... ikan haruan... asalnyer ikan ni dia pancing nak bagi kat aku masa aku keguguran dulu... tapi maap ler, tekak aku tak lalu... so, dia masokkan dalam akuarium... aku sebenarnyer memang ler tak suka masukkan ikan yang dipancing dalam akuarium... kesian, mulut dia sakit pastuh ko lepaskan balik... tak ke mendera namanya tu...

ikan tu bukan berenang terlentang macam tu tau... sebenarnyer ikan tu dah mati... biasanya ikan kalau dah mati dia terapung kan?... setahu aku ler... tapi hari tu Fatin tiba² menjerit... "mommy!!!!... ikan panjang dah mati!!!!..." Fatin panggil ikan panjang sebab ikan lain semua pendek²... aku pon tengok ler kat permukaan akuarium kot² ada ikan yang timbul terapung².... rupa² kat dasar akuarium... 

Fatin dah nampak ikan tu dah mati leh lak dia bergembira "yeay.. yeay... ikan panjang dah mati... boleh beli ikan lain... yeay... yeayy.."

begitu ler alkisahnya...




Wednesday, March 28, 2012

Bilik tidur

gambar dari HOME IDEAS

Alangkah bestnyer kalau bilik tido kat rumah macam ni... lagi² untuk orang macam aku yang memang suka lepak dalam bilik... suasana yang sangat tenang... bestnyerrrrrrr.... 


Wednesday, March 21, 2012

Unsur Jeles

Mommy ngan babah sedang mengadap laptop... menonton youtube melayari cerita komedi... ada tv yang selesa ditengok, tapi laptop yang kecik tu jugak yang dihadapnya... ketawa berdua.... duduk rapat² berdua-duaan di meja bulat tepi tingkap.... sambil² tu memantau juga si anak yang juga tengok youtube... takot melayari cerita yang bukan²....

di suatu sudut di hadapan tv... si anak, melayari youtube tapi dengan galaxy tab... menonton cerita kegemaran... boboi boy, upin-ipin, cerita demo mainan masak²... 

tiba² si anak memanggil babah nyer... "babah, sini kejap. tengok orang ni buat aiskrim"... babah pon ke arah anak... menonton youtube berdua... baru beberapa minit, si mommy pula bersuara..."babah, nak tengok lagi tak citer ni?"... baru jer babah nak bergerak ke arah mommy, si anak merengek... 

last² si mommy berkata " jom la kita tido... sok nak skolah..".... ekekeke... gelihati melihat si anak yang jeles melihat mommy dan babah berdua sedangkan dia berseorangan tak berkawan... 

klu ada rezeki dapat adik, dapat ler nanti... klu takder, redha je la sayang... Allah tau apa yang terbaik untuk hambaNya...





Tuesday, March 13, 2012

Sunyi

sempena cuti sekolah seminggu ni aku hantar Fatin balik kampong... kesian memang kesian... tapi terpaksa... takper seminggu jer... 

mungkin sebab tu jugak jiwa tak menentu... maklumlah rumah sunyi sepi... takder kawan nak gadoh... takder kawan nak berdebat... rindu...

bila takder orang kat rumah maka malas kembali datang... malas nak kemas rumah, malas nak buat itu, malas nak buat ini... baring sorang² mengenangkan anak yang sorang....

jiwa kacau...







Thursday, March 8, 2012

Pengasuh

Malam tadi ada no yang tak dikenali call no tepon aku... aku suh la hubby angkat... rupa² nyer bapak aku... 

isunyer adalah pengasuh... wat masa skang, adik aku yang tengah tunggu result jaga Fatin... tu pon kadang² aku bawak pegi opis... kalau aku yang amik Fatin dari sekolah, trus jer bawak opis... nak balik rumah amatlah bercinta.... kalau bas yang ditunggu tu leh sampai dalam masa 15 minit takpe ler jugak... ni kadang² 1 jam lebih tak muncul²... 

malam tadi bapak aku tanya dah ada pengasuh blom?... aku kata lom ada... bapak aku kata biar Fatin sekolah kat kampong jer... aku kata aku bawak pi opis wat sementara... bapak aku kata nanti orang marah asyik bawak anak pegi opis... isk... pastuh aku tukar topik lain... tanya pasal no tepon dia yang baru...

pas tepon trus nangis... mana la aku sanggup nak berpisah ngan anak aku lagi... takper takper... aku cari pengasuh sampai dapat...




Wednesday, March 7, 2012

Mimpi

orang kata mimpi tu mainan tido...

2 hari yang lepas aku mimpi Fatin main² dengan sorang baby girl... yes, dalam mimpi tu baby tu adalah baby aku... baru pandai merangkak... pakai baju hitam bunga² merah... aku citer kat hubby... nak tau dia cakap pe?.. 
    "mimpi kita sebenarnya adalah hitam putih... takde warna"
erkkk... ampeh tul... 

Fatin lak kata dia mimpi bogel... apakah?... bila aku dengar dia cakap macam tu aku gelak je la kan... tapi bila banyak kali dia cakap... " atin tak nak tido... atin takot mimpi bogel"... susah lak ati aku... dah banyak malam dia cakap macam tu... takde ke mimpi lain dia nak cakap?... 








Thursday, March 1, 2012

Maafkan Daku

Dulu²

memang aku seorang yang sangat pendiam... tapi bila masuk asrama, aku belajar 'bercakap'... belajar bergaul dengan kawan²... selalu gak terpikir kenapa diri sangat takut nak bercakap... malu?.. takut?... atau malas nak pikir untuk bercakap?... kadang² teringin jadi seperti orang lain... pernah gak terpikir yang diri ni tidak diperlukan... rasa macam kalau tak wujud, tak menjejaskan keadaan pon...

Sekarang

sekarang pon masih pendiam... bercakap pon waktu² tertentu... tapi ada kalanya mulut tak pandai nak diam dan berkata yang bukan²... sebab kadang² mulut cakap tak pikir hati orang lain... ya Allah... syukur sebenarnya aku dijadikan seorang yang pendiam...  itulah hikmah disebaliknya... dan sekarang, diri rasa diperlukan... siapa?... suami dan anak memerlukan aku... 

Semasa

entah kenapa sejak akhir² ni emosi sangat tak stabil... hati mudah sangat terguris... sedangkan aku ler manusia paling 'blur' sebelom  ni... kurang perasaan... tapi skang, semuanya... isk susah nak diungkapkan dengan kata²...

perkara yang remeh disalah tafsirkan... perkara yang penting diremehkan... bermasam muka berperangai keanak-anakan...  

buat kawan² yang terasa maafkan lah daku... daku hanya manusia biasa... 


Wednesday, February 29, 2012

Fakta Tahun Lompat

Tahun Lompat  berlaku 4 tahun sekali. Jika tahun itu boleh dibahagikan kepada 4 dan tanpa mempunyai baki, tahun itu digelar tahun lompat. Apabila tibanya tahun lompat, setiap bulan febuari mempunyai 29 hari jika dibandingkan tahun biasa yang mempunya hanya 28 hari. Pada tahun biasa, hanya ada 365 hari dalam setahun dan 366 hari pada tahun lompat.

Kenapa perlu ada tahun lompat? Seperti kita tahu, bumi mengelilingi matahari mengambil masa 1 tahun. Tahukah anda bumi mengeliling matahari secara lengkap bukan 365 hari ataupun 366 hari dengan tepat? Sebenarnya, bumi mengeliling bumi mengambil masa 8766 jam atau bersamaan 365 hari 6 jam. Setiap 6 jam daripada 4 tahun dikumpulkan untuk menjadikannya 1 hari ( 6 jam x 4 kali = 24 jam dan 24 jam = 1 hari) dan 1 hari itu di letakkan pada tahun lompat iaitu pada 29 febuari. Dan kerana inilah wujudnya tahun lompat untuk setiap 4 tahun.

Bagi sesiapa yang tarikh lahirnya jatuh pada 29 febuari pada tahun lompat, selalunya dia kan menyambut hari kelahiranya pada 28 febuari ataupun pada 1 mac pada tahun biasa. Ini keistemewaan kepada individu ini yang tarikh lahirnya pada 29 febuari. Anda jangan terkejut apabila anda bertanya kepada orang tua yang mengatakan yang umurnya masih 20 tahun walaupun orang tua itu telah mempunyai cucu cicit pada suatu hari nanti...


Tuesday, February 21, 2012

Aktiviti menyakitkan otak




aku tengok ramai jer orang duk suka main sudoku ni... best ke?.. aku pon try ler beli satu... nampak tuh dia tulis simple jer... mula² tuh memang sangat susah... tapi dah lama² pon susah gak... maklumlah otak dah beku... kalau sehari suntuk aku duk selesaikan satu kes jer, makanya aku tengok ler jawapan kat belakang... hehehehe... tapi kebanyakan aku selesaikan sendiri tau... bila dapat buat satu kes, rasa seronok tak terkata... 




Monday, February 20, 2012

Di manakah kami?

Hari Ahad yang lepas kami telah menghadiri suatu majlis di Dewan Sri Siantan, Perbadanan Putrajaya... hehehehe... majlis pe tu ek? Jom kita tengok gambar...





yang penting hari tu kitorang makan kat situ jer... ahaks... makan percuma... tengahari dan minum petang... 

Friday, February 17, 2012

Awal lagi

semalam Fatin tak sekolah... bas yang sepatutnya kami naik untuk ke sekolah tak sampai... jenuh menunggu di bas stop... dah teleng kepala duk menoleh ke kanan... mata pon dah sakit duk mengintai nombor bas yang kelabu... maklumlah rabun...

semalam gak ada function kat opis kul 8.30 pg... kul 8 pg masih terpacak kat bas stop... pagi semalam jugak celcom buat hal... nak mesej dan call out langsung tak boleh... makanya terpaksa naik ke opis semata² nak call hubby... cadangnyer nak suh hubby hantar Fatin ke sekolah... tak kisah la kalau lambat sampai sekolah pon... tapi memandangkan hubby tak leh nak lari² banyak kali, maka ku suruh jer hubby hantar Fatin balik ke rumah... budak Fatin melonjak keriangan sebab tak yah pegi sekolah...

mungkin jalan tutup area sini sebab ada asean cycling tu...  maka hari ni ku tunggu bas awal... supaya kejadian semalam tak berulang lagi... maka kami sampai sekolah pon awal... sekolah tak buka lagi... sekolah Fatin buka jam 7.30pg... so, lepak² ler dulu kat taman... hehehe...





Thursday, February 16, 2012

Fatin Jiwa Kacau


dah masok bulan Februari... tapi budak ni masih jiwa kacau... kadang² pergi sekolah nangis... kadang² ceria tak terkata... kadang² masih menyebut "atin tak nak sekolah"... 

maklumlah... dari awal² lagi dah kata nak keje... sampai opis, dia ler yang akan punch kad mommy dia... dah tau punch kad nombor berapa... kalau boleh nak pas keje macam mommy dia jugak... "atin nak beli macam mommy tu... atin nak keje"... susah dia nak keluar masok opis agaknyer takder access kad... 

nak hantar budak ni ke sekolah kena naik 2 bas... bas pertama sampai ke opis... naik opis dulu simpan barang² yang membebankan... turun balik naik bas kedua untuk sampai ke sekolah... kalau ada bas terus dari rumah, takde ler aku singgah opis dulu... aku tak rasa naik bas tu membebankan... tapi merungsingkan sebab naik bas kena betul² bermain dengan masa... kalau salah masa, maka lewat ler sampai... 

tengahari babah atin amik hantar balik rumah... acu dia jaga memandangkan pengasuh terpaksa ikut suami dia pindah... padahal baru jer sebulan atin dijaga oleh pengasuh tu... nak buat camner... nak upah orang lain, susah sikit... budak Fatin tu susah nak sesuaikan diri dengan orang baru... pengasuh dulu tu pon sampai tepon aku sebab Fatin nangis macam orang kena histeria... 

see... dia cuma tau nak berkepit jer ngan aku... tu pasal dia nak ikut aku pegi keje... kat opis, kalau aku hilang sekejap pon, dia dah nangis... betapa takotnyer dia kalau aku tinggalkan dia... mungkin sebab dulu tinggal ngan atok nenek.... mommy balik pon sebulan sekali... kurang kasih sayang mommy agaknyer... kesian... bila dah tinggal ngan mommy maka kalau boleh mau dihabiskan setiap masa tu ngan mommy...

semuanya mommy... babah pon sama...






Wednesday, February 15, 2012

Wordless Wednesday







Tuesday, February 14, 2012

Balik kampung cuti 4 hari yang lalu

balik kampung naik bas bersama Fatin... Hentian Putra jam 9 mlm... tapi kul 5 lebih kitorang dah terpacak kat stesen bas... takot ramai orang dalam LRT yang juga nak ke Hentian Putra... 



tengok... menyemak jer beg aku kena bawak menatang 2 ekor tu... ada lagi sekor, tapi aku dah sorokkan kat rumah... 


Friday, February 3, 2012

Fatin's apple book

mommy finally bought me a book... an apple book... it's really looks like an apple... but actually i prefer strawberry... well, it's ok... as long as i have a gorgeous book... hehehe...

this is my gorgeous apple book

 i love to draw pictures of people... i draw pictures of babah, mommy, me and my 'adik'.. it's beautiful, isn't it?


by Fatin



Jam kesayangan



sekali pandang, nampak sangat mahal... jam emas atau lebih tepat jam kelihatan seperti jam emas... jam ni mak aku bagi masa aku mula² nak lapor diri masuk keje... maknanya usia jam ni sama dengan tempoh aku bekerja... dah lama tak pakai sebab tali dia asyik terbukak jer... tapi ari tu aku repair sendiri... tengok² dah leh pakai lak... 

aku sendiri pon tak tau berapa harga jam ni... tapi disebabkan mak aku yang bagi dia nyer value adalah sangat tinggi... selama takleh pakai pon, aku tetap bawak pegi keje tapi simpan dalam beg ... 


Wednesday, February 1, 2012

Ku pikir sebaliknya, tapi yang terjadi sebaliknya

ingatkan dah pindah keje ke tempat baru, boleh di kontrol napsu membeli...
ingatkan anak dah tinggal sama² akan berkurangan napsu makan ku...
ingatkan dah ada kawan (anak) boleh ku ajak pergi berjoging...

tapi...

bila dah pindah tempat keje baru, hujung minggu terpaksa keluar bersoping... 
dulu, masa rehat boleh membeli barang yang dihajati.. maklumlah keje bersebelahan dengan soping kompleks..
tapi sekarang, nak membeli barang keperluan kena tunggu hari cuti...
bila dah pergi ke tempat soping, terlupa ler diri seketika...
balik umah, menyesal terguna duit yang sepatutnya disimpan...

bila si anak dah tinggal sama², kurang ler makan sikit... maklum ler sibuk dengan anak...
tapi... aku makan makin banyak... si anak makan tak abis, si mommy mesti akan habiskan... sayang katanya...  orang dulu² kata jangan makan makanan anak yang tak habis... takot melawan cakap kita katanya... 
tapi, ku sayang makanan itu... ku habiskan jugak... 
makanya, berat badan semakin melonjak riang... dah berubah angka di hadapan... tergamam... nak salahkan siapa?

berjoging di hujung minggu bersama anak... seronok rasanya... tapi bila ku pikir, nanti banyak kerenah si anak... "mommy nak kencing"... terpaksa mencari public toilet di tengah jalan... giler... tak kuasa aku... "mommy, tak larat"... baik ku duduk di rumah jer... 

ku pikir berat ku akan berkurangan... tapi sebaliknyer berat aku bertambah² naik... baju muat, tapi kain semakin ketat... perbelanjaan semakin meningkat... tapi bukan ker tu semua diri sendiri yang salah?... nak menyelesaikan masalah kena tau puncanya... bila diri sendiri adalah punca, masalah menjadi semakin rumit... 
rumit bila diri sendiri susah dipujuk... 

renung² kan ler...