CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Thursday, December 15, 2011

Cuti terpaksa

minggu lepas aku amik cuti hari jumaat... dicampur dengan sabtu dan ahad maka dapatlah bercuti selama 3 hari... niat nak balik kampung dengan hubby tengok fatin... aku cadang nak balik kampung lepas gaji terus amik fatin sekali... naik bas jer leh gak tido dalam perjalanan.... tapi hubby kata dia takleh cuti ujung bulan sebab ramai yang dah cuti... so, takder orang nak gantikan tempat dia.... 

kononnya hubby cakap lagipon dia dah rindu sangat kat anaknyer tu... tapi dalam hati aku rasa dia nak menunjuk motor baru... ekekeke.... busuk ati tul aku ni kan.... makanya kami berdua naik motor baru ler balik kampung... pagi² di kala orang tengah sibuk nak pegi keje, time tu ler kitorang kuar umah... singgah sekejap kat ali bistro presint 15 untuk sarapan pagi... 

alhamdulillah... perjalanan balik kampung lancar jer... ujan tak, panas pon tak... selamat ler kulit aku dari sunburn.... dekat rumah bila fatin nampak jer, dia cakap " babah naik motor macam dalam gambar"... acu dia tunjuk gambar dalam facebook ler tuh.... excited mommy ngan babah dia balik... awal² lagi fatin dah cakap "mommy ngan babah takleh balik" ... takot kitorang balik tinggalkan dia ler tuh... sabar ler nak...

kat kampong cuma duduk umah jer... tak pergi mana² pon... petang bawak fatin round kampung naik motor baru.... hehehehe... 

ari sabtu malam tu hujan... ingatkan hujan sekejap jer... tapi sampai sok paginya hujan tak benti²... hubby tak sanggup nak redah hujan... klu setitik dua leh lagi... ni kalau berdiri sekejap jer pon dah basah kuyup... kitorang dah susah ati... soknyer dah kena keje... last² hubby cakap kita ikut abah pegi kenduri dulu la... petang kang tengok macam mana...

so, pegi ler kenduri kat gemas... sepanjang perjalanan tuh memang hujan jer... sampai ler kitorang balik umah pon masih hujan... hubby kata... xleh jadi ni... sok je ler kita balik... abg tak sanggup nak balik hujan² pastuh sampai putrajaya malam lak...

maka hubby call dia nyer supervisor, aku lak mesej bos aku... huhuhuhu... secara rasmi nyer kami cuti terpaksa... pagi isnin tu pon hujan masih turun... tapi tak selebat hari semalamnyer... setakat setitik dua titik jer... maka kami pon redah jer... memang sepanjang perjalanan hujan rintik²... tapi takder ler lebat... matahari pon tak nampak walaupon dah tengahari... hehehehe.... selamat lagi dari sunburn....




Thursday, December 1, 2011

aku gak ke? Huh...

aku pon ada hati dan perasaan... 
takder niat menambahkan beban... 
permintaanku bukan paksaan... 
tapi hasratmu buat aku tertekan... 
tidakkah kau paham erti kesabaran?...

dah berminggu² perkara yang sama dihujahkan...
dah berbuih² mulut menerangkan kebenaran...
dah penat jari² membalas setiap asakan...
tapi kenapa aku yang tetap dipersalahkan?...

bersabarlah wahai hati...
walau engkau selalu disakiti...
tapi kerana kesabaran yang tinggi...
engkaulah jua penyelamat diri...

*** amacam?... ada bakat tak?... ekekekeke...

Merah dan marah

ari ni dah 1 disember.... dah nak sampai ke penghujung tahun... pagi² datang keje terus punch kad... macam biasa... mesti anggaran dalam pukul 6.47 hingga 6.50 pagi... tengok² ada tanda bulat warna merah kat situ... apsal punch kad aku kaler merah lak?... aku datang awal, balik lambat tau... buduh punya sistem... ntah² punch kad aku jer kaler merah... buduh buduh buduh... pagi² dah menyakitkan ati... 

masuk opis cek lak akaun RHB... patotnya setiap 1hb mesti dah kena auto debit... tengok² masih ada lagi duit dalam akaun... nampak gayanya kena la gi RHB untuk bayar kat kaunter... ni lagi satu buduh... aku dah cakap berkali² kat orang RHB tu... nak suruh aku pegi mengamuk kat sana kot.... ni ujung tahun dah oii... kenapa la semuanya buduhhhhhh² belaka.... dua tiga hari nanti dapat la surat warning dari RHB kata aku lambat bayar...  benda mudah macam ni pon korang takleh nak setel ke?... kenapa la buduh sangat... ke korang malas nak wat keje?... bagi surat warning rajin lak... buduh!!!

tu baru aku cakap buduh... lom lagi aku cakap yang bukan².... sabo je la rozilah.... 







Wednesday, November 30, 2011

Kesabaranku diuji

semalam ingatkan nak balik lambat skit... dah nak abis opis hour tu la perut duk memulas²... tak tau ler salah makan apa... bila rasa dah kurang sakit, maka aku pon turun ler dengan harapan bas cepat sampai... tunggu punya tunggu, bas tak datang² gak... insan² yang biasanya naik bas yang sama semuanya dah balik tumpang kengkawan masing²... 

aku rasa masa sampai kat bas stop tu adalah lebih kurang dalam pukul 5.30... bas lain banyak la yang lalu... bas 104 yang biasa aku naik tu tak lalu² pon... dengan perut yang memulas setiap 15 minit, ditambah dengan ati yang sakit kat bas yang tak sampai²... maka macam biasa sumpah seranah dalam ati kat bas tu.... huhuhuhu.... kesabaran dari segi luaran masih boleh bertahan.... tapi dalam ati takleh tahan dah... 

aku pon duk mengadu kat hubby yang bas langsung takder... hubby kata mungkin hujan... klu hujan pon takkan sampai 1 jam lebih tak lalu².... last² hubby kata tunggu jer kat bas stop tu nanti dia amik.... masa eo (opismate) turun nak balik, dia tanya tunggu abg ke?... aku yer kan je la... lagipon memang hubby dah janji nak amik... makanya dalam keadaan hujan gerimis kira² pukul 7 lebih baru ler hubby sampai... 

maka balik ler kami menempuh hujan gerimis dengan hati yang masih bengkak dan perut yang masih sakit.... atas motor mulut duk membebel².... hati masih menyumpah².... 




Tuesday, November 29, 2011

Menghitung Hari

tengah menghitung hari nak amik atin tinggal sama²... sekolah pon tak tau dapat ke tak... sekarang ni cuma mengharapkan yang atin dapat sekolah kalau boleh yang dekat ngan opis... ikut perancangan, lepas gaji bulan depan nak amik atin.... aku pon dah cakap kat mak... 

atin pon dah tak sabar² nak ikut mommy dia... tapi bukan niat dia nak ke sekolah... tapi nak ikut aku pegi keje... alasan dia nanti cikgu marah... dia lebih rela pegi keje daripada pegi sekolah... puas dah aku cakap yang cikgu  baik... tapi atin tak caya... 

dah berangan nak beli barang² sekolah atin... excited... maklumlah tu jer ler buah hati pengarang jantung.... atin sibuk nak kasut warna pink... aku pon bagi tau yang kasut skolah semuanya warna putih takder yang warna warni... atin terpaksa pasrah.... ekekeke.... harap semuanya berjalan lancar...




ya Allah murahkan lah rezeki ku... permudahkanlah urusanku....

Tuesday, November 15, 2011

Malaysia tertinggi masalah obesiti

Malaysia tertinggi masalah obesiti


2011/11/15

MALAYSIA berada pada kedudukan tertinggi di kalangan negara ASEAN yang berhadapan dengan masalah obesiti, manakala yang keenam di rantau Asia Pasifik. 

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, berkata masalah itu berpunca daripada pengambilan gula yang berlebihan di kalangan rakyat negara ini.
“Kita sebagai masyarakat harus menekankan betapa pentingnya menjaga kesihatan termasuk kadar pengambilan gula seharian yang menyumbang kepada diabates,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) berhubung tahap penggunaan gula di kalangan rakyat Malaysia berbanding negara lain.
Rosnah berkata, berdasarkan kajian pengambilan gula di kalangan orang dewasa di negara ini pada 2002 dan 2003 mendapati, rakyat Malaysia mengambil 51 gram gula tambahan, berbanding 50 gram yang disarankan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). 

Menjawab soalan asal daripada Datuk Md Sirat Abu (BN-Bukit Katil), Rosnah berkata, sebanyak 1,266 sampel makanan dianalisis pada 2009 untuk bahan pemanis dan 7.3 peratus atau 92 sampel daripadanya didapati melanggar standard yang ditetapkan. 

“Pada 2010, sebanyak 2,004 sampel makanan dianalisis di mana 5.4 peratus bersamaan dengan 108 sampel didapati melanggar standard ditetapkan,” katanya. 

Beliau berkata, selain tindakan mahkamah terhadap pihak industri yang tidak bertanggungjawab, kerajaan juga mengeluarkan senarai produk yang melanggar Peraturan-Peraturan Makanan 1985. 
“Tindakan pihak kementerian adalah dengan melaksanakan pengambilan sampel dari semasa ke semasa untuk memastikan makanan yang dijual di pasaran adalah terdiri daripada makanan yang selamat dimakan,” katanya. 



*dipetik dari Berita Harian Online




***
Seiring dengan kemajuan teknologi yang dimiliki negara hari ini, kesedaran terhadap kesihatan sepatutnya turut dititikberatkan. Lebih-lebih lagi info terhadap kesihatan lebih senang diperolehi.

bukan nak cakap apa la kan, mereka yang obesiti ni kebanyakannya malas... malas nak exercise.... lebih² lagi kemudahan yang disediakan membuatkan kita lebih manja... restoran fastfood sekarang pon tumbuh macam cendawan... KFC, McDonalds, Burger King, Pizza Hut... macam² lagi la...  tapi kita lebih senang mengikut kata nafsu walaupon kita tau keburukannya... 

generasi zaman sekarang pon tak macam dulu... jika dulu kita lihat kanak² riang ria berlari bermain bersama kawan²... tapi sekarang mereka disogok dengan teknologi... mereka lebih cenderung mengadap ipad, komputer, smartphone bermain game berjam² lamanya...  yer, tu salah satu penyumbang pengumpulan lemak², merosakkan mata dan melemahkan daya fizikal....

kesimpulannyer, bergantung pada diri kita... walaupon kita aware terhadap penyumbang obesiti, tapi tanpa apa² tindakan, ia hanyalah sia²... kesedaran perlu disertakan dengan tindakan... 


*** pandangan dari mereka yang tergolong dalam golongan obesiti





Tuesday, November 8, 2011

hari ni kerja

semalam balik dari kampung macam biasa jalan jem.... bas dari rumah jam 11.15 pg... sampai putrajaya lebih kurang pukul 5 ptg... walaupon jalan jem aku tak kisah la sangat... bukan aku yang drive pon... aku ada drebar khas... itu ler kelebihan bila naik bas... 

semalam pon hubby balik keje awal dari biasa... aku bawak bekal dari kampung... daging masak kicap, ayam goreng dan jugak nasi putih... hehehehe... nasi pon bawak gak sebab balik umah leh makan terus... takyah ler aku tunggu nasi masak... perot memang dah lapar time tu... balik² terus ajak hubby makan... tapi disebabkan sakit mulot tak ilang lagi, leh makan skit jer... pedih tau... 

pagi tadi puas hubby kejut baru aku bangun... malas betul nak pegi keje... kul 6 baru ler aku bangun... tu kira lambat ar tu sebab hubby dah siap pon nak pegi keje... aku bangun, salam tangan hubby terus gi mandi... ekekeke... 

6.30pg aku dah turun... bas pon dah tunggu kat bawah... terus naik bas... masa nak punch kad tadi, jam punch kad menunjukkan pukul 5.47 pagi... bengong... lantak lah... system baru lagi... sampai opis terus buat air milo... sementara tunggu air milo sejuk, aku bukak pc... teringat kena bayar bil hari ni... so, setelkan semua bil²... 

skang ni dah pukul 11.51pg... perot dah berkecamuk... ekekeke... lapo lapo lapo....ramai yang masih cuti ari ni... bos kecik aku pon cuti seminggu sebab adik dia kawin... 

hati ni masih teringat kat fatin... sedih lagi... teringat lagi fatin nangis nak ikut... kadang² rasa nak angkut jer fatin naik bas bawak balik putrajaya... tapi lom tiba masanya lagi... masih kena bersabar...

haih... 



Friday, November 4, 2011

Selamat Menyambut Aidiladha

sambil minum milo panas di hari yang suam...

lepas keje ni nak berkejar ke hentian putra... walaupon bas kul 9 mlm...  tapi kena naik bas, naik erl, pastuh amik lrt... dekat lrt bandar tasik selatan tu lak kompem barisan panjang untuk beli tiket... campur masa menunggu bas dan train lagi... biasanya kul 8 mlm atau lebih aku dah sampai kat hentian putra... nak menjamu mata tengok barang² kat the mall sementara tunggu bas kul 9... walaupon duit ku hanya cukup untuk tambang pegi dan balik jer... 

mak, abah... maapkan daku kerana takder duit nak bagi wat beli lauk... ampun ampun...

buat semua umat islam.... SELAMAT MENYAMBUT AIDILADHA...

siapa yang balik kampung tu, drive carefully... dan kepada sesiapa yang beraya di perantauan, pandai² ler berdikari masak sendiri...





Wednesday, November 2, 2011

Baucar lagi

isnin lepas, sampai² jer kat workstation aku, ternampak satu surat berdaftar atas meja... yahoooo... aku dah tau dah isi dalam dia... baucar yang aku mohon dari ari tu baru sampai ke tangan aku... patutnyer dah lama dah sampai... tapi apsal surat aku dah kena koyak skit?... hampeh tul

dulu aku ada mohon sekali... tapi sampai dengan selamatnyer ke tangan aku... tapi yang ni tak sampai²... aku pon musykil gak... tiba² dapat satu email dari company ni bagi tau yang surat tu dah balik ke tangan dorang... dorang kata takder orang nak terima surat tu... pekehalnyer lak... dulu ok jer... si posto ada jer tinggalkan slip suh amik surat kat pejabat pos... tapi yang ni takder pon... si posto tak wat keje ke?... ke slip yang dorang tinggalkan tu dah terbang dek angin... eh, klu masok pigeon hole takkan ler terbang lak... klu ko letak kat kasut depan pintu umah aku kompem ar terbang...

so, lepas pindah opis baru ler aku reply emel dari company tu... aku tunggu pindah sebab nak alamat opis baru... dengan gigihnya nyer aku mengarang surat balasan dalam bahasa inggeris... hahahaha... ntah pe² jer la yang aku balas... hentam je ler... janji ko paham...



dua je baucar nyer... hubby dah mintak baucar mcD tu... jadi aku amik yang baucar satu lagi...






Tuesday, November 1, 2011

Fatin

haih... rindu kat budak sorang ni... mulut memang tak pandai diam... asyik membebel jer... klu cakap tu, dah macam ayat kartun... maklumlah tiap² ari tengok kartun... tengok versi bahasa melayu lak tu... klu tak tukar bahasa mula la dia menjerit " atin tak dengar !!!... atin tak dengar!!!.."... maksudnyer tak paham la tu... maka kena ler tukar bahasa... jangan lak kuatkan volume tv...



ari tu kat kampong masa aku cuti untuk MC... ari sebelom tu, atin cakap sakit tekak... rupanyer sok dia batuk... pastuh muntah²... tengok dia bernafas pon aku nak nangis... asyik cakap "atin penat... atin penat" sambil nangis... aku ni mana ler paham... aku suh dia duduk jangan main lari² lompat² lagi... last² malam tu bapak aku kata jom la gi klinik... tengok dia bernafas pon susah sangat... 

bapak aku nak bawak gi klinik kat segamat... mak aku kata pegi klinik kat bandar jer... bapak aku cakap dia survey klinik kat bandar dulu, klu bukak pegi situ jer... sib baik ler bukak... so, takyah ler nak pegi jauh²... masok bilik doktor dia cek la macam biasa... pastuh dia bagi nebulizer... lama gak ler tunggu... atin lak kata tak sedap... ye ler dah kena tekup mulut ngan idung tu mana ler best kan... cian anak mommy... pas abis jer sesi tu, atin pon nampak hepi... doktor bagi ubat batuk ngan ubat lelah...masa dalam kete on the way balik tu atin cakap "boleh la atin tido dengan lena".... pergghhhh... ayat power tu... semua gelak... 



hopefully niat nak bawak atin tahun depan takder halangan... aku pon tengah survey mana² tempat yang bagus untuk hantar fatin... ujung tahun ni pon nak kena test hantar fatin untuk dua tiga jam dulu... bagi dia biasa dengan suasana baru... 





Monday, October 31, 2011

Back to normal

semua dah kembali seperti sediakala... ari jumaat ari tu lepas review BHCG, doktor kompemkan yang aku miscarriage sebab level dah turun... so, secara automatiknya dia bagi aku MC.... hahahaha cuti secara percuma selama 1 minggu... ku sukaaaaa.... 

padahal aku dah seminggu keguguran... lepas seminggu baru dapat MC... dalam keadaan yang aku rasa sihat walafiat, aku dapat cuti.... sapa xmo weh... makanya aku pon balik kampong untuk meneruskan misi cuti... ahaks... apa lagi, jumpa atin la... tapi tak sampai seminggu aku dah balik putrajaya sebab ada appointment untuk repeat scan...

lepas repeat scan, doktor kata aku punya rahim dah kecik... maknanya dah ok... so dia kata xyah datang lagi dah... cuma dia suh aku jangan pregnant dalam masa 3 bulan...

ari ni macam biasa datang opis... dah cuti lama rasa malas jer rasa... tapi rindu kat opis tu tetap ada.... kembali beroperasi seperti biasa.... hahahaha...





Thursday, October 20, 2011

HCG level still high

semalam review blood HCG... masih tinggi... masih menunjukkan yg aku mengandung... kena amik lagi 1 tiub darah... aku suh amik kat tangan kiri lak... dia kata tak nampak salur darah... ekeke harap maklum ler lemak aku tebal... dia nak amik sebelah kanan gak... dia tengok tangan sebelah kanan dah lebam²... so, nak tak nak dia terpaksa amik kat tangan sebelah kiri gak... 

kena datang lagi ari jumaat ni... review lagi.... harap² takde ler berita yang menakutkan...



Tuesday, October 18, 2011

Miscarriage

hmmm... disebabkan desakan kawan² maka ari jumaat lepas aku gagahkan jugak pegi klinik... mesej² kat hubby suh temankan aku... pegi klinik citer kat doktor pe yang terjadi... terus doktor bawak aku pi scan... tengok² ada baby yang dah 6 minggu... erkkk... jadi kompem ler aku pregnant... maknanya aku tengah bleeding... bukan period seperti yang aku gembar gemburkan sebelom ni...

doktor bagi refer letter ke hospital putrajaya... sebab kat klinik tu xde alat canggih untuk detect baby punya heartbeat... motor hubby lak time² tu ler ada masalah... pegi kedai motor jap repair pe² yang patot... ye ler motor tu nak trade in kan... jadi kena ler jaga bebaik... klu tak nanti, turun harga lak... lepas siap semua cakap kat hubby gi hospital terus, time tu gak ujan... jadi kami balik umah jer... 

soknyer kitorang pegi emergency (ari sabtu kena ler gi emergency jer)... tunjuk refer letter kat kaunter... pergi triage then daftar... pastuh tunggu nama kena panggil... nak kata lama, tak jugak la... masok² jer doktor tanya kenapa tak datang semalam... aku cakap ler semalam banyak halangan... okeh, doktor scan lagi... tak jupe... buat lak UPT... positif... dia bagi appointment lagi kat EPAU (Early Pregnancy Assessment Unit)... malasnyer.... 

balik dari hospital terus pegi mydin... hehehe... kat mydin tu rasa macam sesuatu dah kuar... cepat² ajak hubby balik... kat umah terus cek... tengok² ada ketulan darah beku... trus cakap kat hubby baby dah takder... :(

isnin datang keje macam biasa... kak ti lak bebel² kat aku (walaupon dia cuti ari tu)... aku mintak time off trus pegi hospital... terus pegi EPAU... sampai situ dorang suh register dulu kat bawah... ni yang aku hangen... mana flowchart dorang ni... terpaksa ler menapak ke bawah untuk register... amik no. tunggu giliran... alamak tetiba ingat GL... mesej kak ti... okeh, cakap jer lupa... masa kat kaunter tu dia ada tanya GL dah update ngan HRMIS ke?... aku cakap jer dah... cuba ler ko tanya soalan betul²... tak paham tau... tu pasal aku cakap dah... 

lepas setel register terus naik balik pegi EPAU... okeh kena tunggu giliran lagi... kat sini tak lama... doktor tanya balik soalan sama... nasib baik dia leh cek history... klu tak, berbuih mulut aku nak citer kat setiap doktor yang aku jupe... scan lagi... tapi kali ni scan ikut bawah... ni ler yang paling aku tak gemor... tak suka tau kena jolok²... doktor kata dah takder pe² dah... kena amik darah 1 tiub kecik... rabu kena datang lagi untuk result BHCG... nurse tanya nak time slip ke nak MC... aku kata leh tak bagi MC.... doktor tu tengok muka aku macam takmo bagi... kenapa ler doktor² kat hospital ni muka garang²... senyum skit takleh ke?... mahal sangat ke nak senyum tu... doktor kata okla dia bagi MC 1 hari... horeyyyy... trus hubby anto balik umah... 

tepon mak cakap dah keguguran... mak suh pantang macam orang bersalin... abah lak cakap jangan nak berseronok².... aku ni dah ler lurus... aku ingatkan berseronok tu pegi jalan² kesana kesini.... rupanya jangan berseronok ngan hubby tut tut tut... hahaha... malam tu lak mak mentua aku call... dalam ati cakap "mesti hubby dah citer kat dorang ni"... takleh simpan rahsia langsung...

kengkawan pelik sebab aku datang keje macam takde pe² yang berlaku.... dah ler tak dapat MC... aku lak masa keguguran memang takder sakit pe²... keluar macam tu jer... sukorrrr la tak sakit... klu tak, lagi ler aku sedih... kita hanya merancang, Allah menentukan segalanya...

okehlah... tunggu next appointment untuk result seterusnya... 



Friday, October 14, 2011

Jimat

Semenjak pindah opis baru ni.... eh, lupa lak nak bagi tau aku dah pindah opis kat putrajaya... proses perpindahan makan masa berminggu²... proses mengemas sebelum pindah lak makan masa berbulan²... alhamdulillah semuanya dah selesai...



aku nak gi keje pon tak tergesa² macam dulu.... dulu tepat 6.20 pg mesti dah kena kuar umah... tapi skang kul 7.00 pg pon takpe... hehehe... opis baru suasana baru walaupon penghuninya tetap sama... dah jauh dari tempat nak bershopping... nak beli barang kena tunggu waktu balik keje... dulu time rehat still leh gi giant... skang tak lagi... kadang² rehat langsung tak turun... 

bangunan baru ada 32 tingkat... 5 lif leh naik sampai tingkat 14 jer... lagi 6 lif naik dari tingkat 14 dan ke atas... makanya lif² selalu jem waktu pegi dan balik dan juga waktu lunch... yang jem biasanya lif yang naik tingkat paling tinggi sebab dorang reserve untuk vip... jadi lif untuk staf yang takder title vip tinggal skit ler...  tu sebab kadang² malas nak turun bawah... 

opis baru

partition dalam opis baru

skang rumah dah dekat ngan opis... kadang² order makan ngan hubby nak makan apa, then hubby hantar order pi opis... hahaha sorga sorga... bas direct dari umah sampai bas stop depan opis... walaupon kadang² kena tunggu bas lama, tapi ku tak payah tukar² bas...

minggu ni, duit aku belanja tak sampai pon RM20 sebab minggu ni aku lom pernah lagi turun beli makan... aku malas nak beratur.... hahaha.... tapi balik umah terus masak nasi sebab kelaparan... 

godaan jualan murah dah jauh... huhuhu... tapi duk opis baru memang btul² menjimatkan duit aku... aku sukaaaaaaaaa.........

***Gambar² telah digrab dari Kak Ti ngan Nanad.... jangan marah ar... 


Thursday, October 13, 2011

Target

hubby skang tengah sebok keje siang malam sebab nak kumpul deposit beli motor baru.... harap² tercapai la... aku klu leh nak suh beli kete jer trus... kumpul duit amik lesen kete lagi bagus... tapi nak wat camner... hubby ku klu dah dia kata nak yang tu, dia mesti dapatkan gak... tak kira ler pe nak jadi... so, sebelom aku jadi mangsa, baik aku support jer... lagi pon bukan dia buat benda buruk pon kan... skang ni, bila dia dengar ada OT jer, trus dia mesej aku nak OT... emmm... jangan rajin sekerat jalan dah ler... 

ni ler motor target dia skang... SYM VTS 200... 

target aku lak?... target aku mesti ar banyak... nak amik lesen kete, nak beli kete, nak baby baru... tapi semua lom kesampaian lagi... 

ni ada lagi satu citer
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

nampak tak ada dua line tu... tapi yang satu lagi tu kabur sangat... aku search kat google, ada yang lagi kabur dari tu dan disahkan positif... hubby ajak aku gi klinik nak kompemkan... dan semalam aku dah dapat confirmation....
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
dan semalam aku period.... memang ler sedih sangat... period aku tak pernah lambat... dari bujang sampai ler dah kawin dan dah ada anak, aku leh target period aku hari apa... aku leh standby pakai pad trus... period aku tak pernah lebih dari tarikhnya... tetiba lambat 2 minggu.... hampa... :(


ALLAH S.W.T LEBIH TAU APA YANG TERBAIK UNTUK HAMBANYA

aku redha



Saturday, October 1, 2011

Episod RAYA Bahagian Akhir

raya 30 Ogos 2011... bersamaan hari selasa....kami beraya di lubok lebih kurang seminggu jugak la... sempat la aku pegi ikut kakak ipar aku beraya umah kawan² dia... pastu pegi open house kat sipitang... huhuhuhu... hubby duk kat umah jer... malas jalan katanya... tak larat.. tu pasal asyik kena kutuk suh kuruskan badan...

ok la.... gambar tak banyak... aku punya kamera kat handphone dah tak power macam handphone dulu... tu pasal malas nak amik gambar... ni pon gambar kat handphone hubby... moh kita tengok gambar lak...



fatin di hari raya pertama... memang dia la yang paling seronok sebab ramai kawan... aku kurang seronok skit sebab asyik kena basuh pinggan mangkuk.... hahaha...


kaum² lelaki dalam family hubby... tak semua ada dalam gambar



ni lak kaum² wanita.... ni pon tak cukup korum...


ni lak aku nyer family ngan mak & bapa mertua


biasanya raya pertama kitorang akan serbu rumah babu (makcik hubby) di darat

ni pon kat rumah babu... klu kitorang datang, habis lauk pauk raya... hahaha... punya la ramai...


ni la rumah kat kampung lubok... nampak jer dua tingkat... tapi semua duk berkumpul kat bawah... kat atas tu panas giler...


sebelum kitorang balik KL, jalan² wat kali terakhir... sempat gak ler singgah suria sabah... ala² suria KLCC... tapi langsung takde pe².... mungkin tempat baru lagi kot... yang sorang lagi tu anak buah aku....


ni kat terminal 2 KKIA... dah nak balik dah ni...


hubby kata 2 minggu tak cukup... tak puas katanya... yer la dia kan dah setahun lebih tak balik kg... lain kali kita balik la lagi ye bang... tapi lagi 2 tahun la ek... sebab tahun depan giliran kg ayg lak... huhuhuhu....


-TAMAT-


Tuesday, September 27, 2011

Episod RAYA Bahagian 2

aku anak beranak tido dalam bilik mentua aku... bilik kitorang yang kat tingkat atas dah tak available lagi... yer la tingkat atas mentua aku dah sewakan kat orang... so tinggal aras bawah jer la... kat bawah ada 3 bilik tido dan 2 bilik air... tapi disebabkan tido bilik orang, maka privacy kami kurang skitlah... nak salin² baju pon susah ... laki aku dia pakai seluar pendek sekeping jer... jadi dia tak kisah... yang kisah tu aku ler...

pagi² jer asyik bangun lambat... bilik mentua aku gelap... kul 8 pg pon macam kul 8 malam... sib ler asyik terlajak... hari pertama tak pegi jalan² pon... aku kul berapa tah dah sambung tido balik... huhuhu... bagus sesangat ler menantu sorang ni ek... maapkan daku... xpe dia x bising pon...

time nak masak² aku ler jadi asisstant... aku masak sayur je ler... yang lain² mak mentua aku yang masak... tang basuh pinggan mangkuk yang penuh kat dalam singki tu pon dah jadi keje aku... 

sepanjang cuti duk kat umah jer... sehari sebelum nak balik kg lubok, aku ajak laki aku jalan²... maka adik ipar aku jadi mangsa tukang bawak kete... aku nak beli buah tangan kat kengkawan tak cukup duit... jadi aku beli untuk mak ngan makcik aku jer... tu pon sebab dorang dah kirim duit sebelum aku terbang lagi...

sok nyer balik lubok kitorang konvoi 3 kereta... laki aku naik kete ngan bapak mentua aku... dorang berdua jer... sebab seat belakang dah penuh ngan segala macam barang... kipas angin, beg baju, kuih² raya, periuk belanga semua ada... aku lak naik kete yang di drive oleh adik ipar aku bersama ngan mak mentua, fatin & anis (anak kakak ipar aku)... lagu satu kete kakak ipar aku ngan husband dia dan juga anak laki dia... perjalanan amik masa dalam 3 jam lebih gak la... jalan tak jem... on the way tu kitorang singgah papar untuk beli makanan berbuka... yer la takot tak sempat nak masak... 

aku sebenarnya susah ati klu nak balik kg lubok tu... yer la air susah sangat kawasan tu... dulu pernah air tak keluar berminggu²... dorang bergantung air hujan untuk wat air minuman... untuk mandi² guna air telaga... air telaga lak masyaallah... kuninnngggg....

tapi alhamdulillah masa kitorang balik tu air keluar gak tiap² ari...cukup ler untuk kami sekeluarga... sepanjang kat lubok tu, laki aku ler basuh baju kami anak beranak... sukorrrrr alhamdulillah.... 

bersambung...


Wednesday, September 21, 2011

Episod RAYA Bahagian 1

banyak citer yang nak dikongsi... tapi ada jer halangan... ok la mula² nak citer pasal raya dulu...

hmmm... raya tahun ni adalah giliran beraya kat sabah... kat kampong hubby... maklumlah dah 2 tahun beraya kat kampong aku... makanya masa airasia buat promo tahun lepas lagi aku dah beli tiket flight balik sabah... pegi balik RM300 tak termasok baggage... kira murah la tu untuk 3 orang... tiket flight 24 Ogos - 6 September... amik ko 2 minggu kena cuti... aku x kisah ler kan nak cuti 2 minggu... hubby lak aku dah inform awal² suh mintak cuti... tawakal je la masa tu...

19 Ogos aku balik kampong sebab nak amik fatin... biasa la naik bas jer, jadi memang bawak barang cukup²... lagipon aku ada dua tangan jer... sebelah nak pimpin fatin, sebelah lagi nak bawak beg baju... beg susu lak aku sandang... beg duit, letak dalam beg sling... sib ler masih sorang anak aku... so, 2 hari ler aku bawak fatin pegi keje... 

masa tu dijangkakan opis aku berpindah 9 september... mampos!!!!... aku dah ler nak bercoti 2 minggu... kotak² pon tak dapat lagi... aku dah susah ati... gundah gulana dibuatnya... gilos gilos!!!... lantaklah... pas raya je ler aku pikirkan... ahaks... 

ok la pada 24 Ogos... tiket flight kul 9.25 mlm... makanya siang tu aku pegi jalan² ngan hubby & fatin... petang tu aku masak megi goreng sebagai bekalan bukak posa kat airport (umah aku dah takder pe² yang leh dimasak hatta beras sekalipon)... kul 5 bertolak ke LCCT naik teksi (lumpsum RM60)... jem rupanyer jalan... adeih...

sampai² jer terus pegi check in... takder kaunter check in pegi KK, kena check in kat kiosk... aku tanya beg camner?... disebabkan aku tak bayar duit beg online, makanya kena la bayar dekat kaunter check in beg... jumlah berat beg 23kg... kena bayar RM90... nak nangis jer rasa... lom raya lagi tu weh... sadis sungguh... sebelum tu ada kawan kat opis suh bayar duit beg online... tapi masa aku nak bayar tu, takder butang untuk guna M2U... so, aku wat dono je ler... bila tiba hari kejadian, menggigil ler bayo... gggrrrrr....

sementara menunggu nak masok departure hall tu, kitorang duduk² ler kat tempat duduk yang ada... kasik lepas bukak posa dulu... sib baik ler ada pengumuman bukak posa kat situ... aku beli gak beger GCB kat McDonalds... nak harap megi goreng tu mana cukup... ada 1 bekas jer...

abis jer sesi makan², terus masok departure hall.... abis kena scan semua... ngan patung bebear fatin pon kena scan... kitorang duk kat situ tak lama pon... beberapa minit duduk, dah kena panggil masuk kapal terbang... belum naik kapal terbang aku dah pening²... psikologi sungguh... 

dalam flight jer atin dah bising...."mana dania?... adeh... yang ko pi cari dania wat per?... ni bukan citer awan dania... malas tul aku nak layan... "mummy, atin lapar... " waaaaaaaa.... "bang, order je ler pe² makanan yang leh dimakan, ayang nak tido"...

makanyer hubby aku duk layan fatin dalam flight, aku lak tido sepanjang perjalanan... hahahaha... fatin lak langsung tak tido...

sampai terminal 2 KKIA dalam kul 11 lebih... awal dari jangkaan... mak mentua aku dah menunggu kat depan pintu ketibaan... salam², cium² pipi... terus pi kat kete... adik ipar aku yg bongsu dah menunggu kat kete... sampai umah trus sambung tido... sok je borak²... kul 3.30 pagi dah kena bangun sahur... 

bersambung......


Thursday, September 1, 2011

Kg. Lubok, Weston, Beaufort

hari raya ke-3 dah... masih di lubok... semalam air tak keluar... dah la kat sini air kena catu... tu pon kul 1 tghari kadang² baru ada air... kul 4 ptg dah takde... malam² harap air tangki jer... sapa ler yang jaga kawasan ni... sila la bekalkan air yang mencukupi... sib baik hubby dah amik kontrak basuh kain baju kami.... hahaha... maapkan isterimu... rata² rumah kat sini takde yang ada mesin basuh... klu ada pon yang separuh auto jer... ye la kan, buat pe ada mesin basuh klu air pon kena angkut dari telaga....

line broadband kadang² ada kadang² takder... yang tu tak kisah sangatla... yang penting line tepon mesti ada... bekalan elektrik ok plak kat sini... takder problem... cuma masalah air jer...

fatin pon dah gatal² badan... muka dia dah naik bintik²... gara² mandi tak cukup air... mandi cukup syarat jer... kesian pon ada... nasib la budak kecik tu tak banyak songeh... janji ada kawan jer...

bila la nak balik KK ni... 


Sunday, August 14, 2011

Menu Berbuka Semalam


ni ler menu kami semalam... sayur kangkung, telur dadar, ikan tongkol masak pindang dan juga sambal belacan... yummmyyyy...

aku suka masakan yang rebus²... sebab utama adalah kerana ianya sangat senang nak masak... hiris², campak² jer... huhuhuhu... ari tu balik kampung ada amik belimbing buluh... so, aku masokkan sekali belimbing buluh tu dalam lauk ikan pindang....suka suka suka...

sambal belacan tu aku dah wat beberapa hari yang lepas... tumbuk cili sampai lumat... pastuh masokkan belacan & tumbuk lagi... then gaulkan dengan air asam jawa (gaul asam jawa dengan air masak)... lepas tu campur lak ngan hirisan tomato... disebabkan belacan dah masin, asam jawa lak dah masam, aku tambah skit gula nak kasi rasa lemak² skit... perggghhh... sedap wo... aku guna cili besar + cili padi... xleh wat pedas²... nanti hubby tak makan lak...



Saturday, August 13, 2011

Fisboot

baru jer lepas call atin

mummy & babah : helloooo.... assalamualaikum...

atin : hello.... waalaikumsalam

mummy : atin dah makan?


atin : dah... atin makan lauk ikan

babah : atin wat pe? 

atin : atin tengok tv.... babah buat apa?

babah : babah baring² jer...

mummy : nenek wat pe?

atin : nenek jahit baju....

mummy : baju sapa?

atin : baju orang

mummy : atuk wat pe?

atin : atuk tengok fisboot

mummy: hah?... ape tu? mummy tak paham ar...

atin : atuk tengok fisboot la...

mummy : (still tak paham... lantaklah)... acu wat pe?

atin : acu tengok tv

mummy : (tiba² terpikir galaxy tab abah... ntah² abah tengok facebook kot)... eh, atuk tengok facebook ek?

mummy & babah : hahahahahahahahahahahahahahahahahah... facebook la atin... bukan fisboot..

atin : iyer fisboot... mummy jangan la ketawa....


alahai...





Friday, August 12, 2011

List pertama dalam senarai raya dah setel

Alhamdulillah... zakat dah setel... semalam pi bazar ramadhan... aku pi sorang² jer... masa tunggu bas nak balik semalam, tetiba hubby suh beli makanan kat bazar ramadhan... nak suh pi beli tungking ayam la tu... ampeh... takder menda lain ke nak makan... makanya terpaksa ler aku tunggu bas lain... bas yang ke rumah aku cepat lak dah lalu... biasa klu aku tunggu, mesti lama baru ada... btol la kata orang, penantian tu satu penyeksaan... kul 6 lebih baru ada bas yg nak pi bazar (aku cuma tau bas tu jer... bas lain aku tak tau)...

opsss... terserempak lak nanad ngan 'seseorang' kat bazar tu.... ekekeke... tegur² kejap jer... pastuh terus jalan² cari target...

aku memang dah target nasi kerabu... untuk hubby lak aku beli tungking ngan nasi goreng kuali... tiba² lak nampak putu mayang... trus rembat Rm2... huhuhu... jalan² lagi nampak lak air abg gaban... aku beli la air honey dew 1 bungkus... ok siap dah membeli... trrreeeettttttt... bunyik mesej masok... " abg dah otw"... semenjak posa ni, asyik balik awal jer laki aku ni... 

masa menuju kerusi nak tunggu hubby sampai, aku dengar bunyi alarm motor... eh, sama macam bunyik motor laki aku jer... aku pon cari² ler arah bunyi tu... tengok² hubby tengah parking motor... ekekeke bagos tul pengecaman bunyi aku... ok, jom balik bang...

kat ujung bazar tu ada satu khemah bayar zakat... aku suh laki aku bayar zakat time tu gak... klu tak dipaksa, ujung² posa kang tu baru nak bayar... "ye la ye la... jom pegi bayar..."  akhirnya mengalah gak... aku suh dia gi, aku tunggu kat motor jer... bukannyer lama pon... dah setel semua, baru kitorang balik... 

lega skit ati aku dah setel bayar zakat... alhamdulillah... 3 orang.. makanya kena la RM21...



Thursday, August 11, 2011

Mood tak menentu

haih... tak tau la kenapa sejak dua menjak ni mood macam hampeh jer... kadang² rasa nak marah jer... nak kata ada masalah besar, tak jugak... masalah kecik² tu memang ar banyak.. tapi tak membebankan pon...PMS?... baru jer turunkan bendera...

sib baik ler aku ni sorang yang pemalu dan pendiam... klu tak, mesti ada sapa² yang kena maki hamun ngan aku... 

kepada kengkawan sekalian.... mahap kan ler hamba yer (kepada yang perasan ler)... hamba tengah cari punca penyebabnyer... siasatan akan berterusan sehingga masa yang akan diberitahu kemudian... 

hmmm... kena ajak hubby round² kawasan kot untuk meneutralkan mood untuk sementara waktu... 




Tuesday, August 9, 2011

Rahsia Disebalik Logo Yahoo!


Assalamualaikum..
Korang mesti selalu buka laman web yahoo.com kan? yelaa, nak cek email ke atau nak search apa-apa.
Tapi tahukah anda disebalik logo yahoo tersebut? cuba tengok gambar ni..



Nampak tak kotak kuning dalam gambar tu? haa kat situla..
cuba korang masuk website yahoo.com pastu try test klik kat logo yahoo yang bertanda seru tu..nanti korang dapat dengar sesuatu!
Selamat mendengar..^^

P/s : Pastikan speaker ade ok :)

sumber : http://nizarazu.com/



sumber :

Monday, August 8, 2011

Bonus setengah bulan untuk penjawat awam, RM500 untuk pesara

2011/08/08

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam bulan ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata kerajaan juga bersetuju memberi bayaran khas sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan. 
 
"Bonus dan bayaran khas ini akan dibuat pada pertengahan bulan ini," kata Najib yang juga Menteri Kewangan dalam satu kenyataan hari ini. 

Katanya, bonus itu adalah bagi menghargai sumbangan serta dedikasi penjawat awam dalam memudah dan menjayakan pelaksanaan program pembangunan negara.

Perdana Menteri berkata, kerajaan berharap pemberian bonus dan bayaran khas ini dapat meringankan beban penjawat awam dan pesara kerajaan dan membantu mereka membuat persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

"Ini menunjukkan bahawa kerajaan sentiasa prihatin dan sangat menitikberatkan kebajian penjawat awam dan pesara kerajaan. Pemberian ini juga satu penghargaan kerajaan kepada seluruh penjawat awam," katanya.

Najib berkata, pemberian bonus dan bayaran khas itu akan membabitkan 1.27 juta penjawat awam Persekutuan dan 590,000 pesara kerajaan dengan anggaran perbelanjaan sebanyak RM2 bilion. - BERNAMA
 
 
***  sila lah bersyukorrrr.... jangan sekali² ada perasaan benci dan cemburu dengan mereka yang akan dapat lebih... rezeki masing² tak sama...

*** syukor alhamdulillah... aku bersyukor pada mu ya Allah di atas rezeki yang dikurniakan olehMu... Kau pimpinlah aku agar rezeki yang ku terima ini digunakan di jalan yang diredhai olehMu... amin ya rabbal alamin....


 

Minggu pertama berpuasa di kampung

korang janganlah mengharapkan sebarang gambo... sebab aku tak amik satu keping gambo pon... aku tumpang akak aku sebab nak jimat kos (aku x cukup duit la)... biasa la klu balik ikut akak aku, aku tak perlu kuarkan sesen pon... besh besh... 

sampai² kampung jer, nampak fatin menjerit keriangan... "mummy... mummy... mummy.." dia la yang paling seronok bila mummy dia balik... anak sorang... tapi dapat jupe pon sebulan sekali jer...soalan mula² yang dia tanya ..."mummy tak belikan pe² untuk atin ke?"... alahai... ciannyer... "mummy tak belikan pe² la sayang"...

sekejap jer pon ngan aku... bila dah ada kawan (anak akak aku), mana dia peduli sangat ngan mummy dia ni... cuma sekejap² jer cari mummy dia... "mummy... atin nak susu..." .."mummy... atin nak mandi"... "mummy... atin nak makan"... tu je la... selebihnyer main jer keje dia... 

tapi setiap kali cari aku... "mummy tak yah ler keje... atin nak ikut mummy"...

buka posa ari sabtu tu mak aku wat bubur... tak tau ler bubur pe... bubur lambok kot... atin lak suka... tapi memilih takmo sayor... jadi dapat skit je ler... yang selebihnyer tu aku makan ler... banyak sayor je pon berbanding bubur... trus atin cakap " taknak kawan mummy..."... la... apsal lak budak ni... aku tanya "kenapa atin taknak kawan mummy"... "atin taknak kawan mummy sebab mummy makan bubur banyak"... ceh, tu pon leh jadi isu ke?... lantak ko la atin... banyak lagi bubur dalam periuk tu...

kitorang balik lepas buka posa ari ahad... masa nak balik tu atin nangis sungguh²... "atin nak ikut mummy...waaaaa... atin nak ikut mummy.." tak sedey?... mesti ar sedey...  masa kete jalan tu dia masih nangis lagi... "nanti mummy balik lagi amik atin ek... kita naik kapal terbang sama²"... 

isk... ati masih sedey... lambatnyer la nak balik kampong lagi... 




Friday, August 5, 2011

MARI MENAMBAH FOLLOWER BERSAMA HANNAH TOTS

tomeynyer dia main fb

aku dapat ni dari blog nanad

SYARAT PENYERTAAN:
  1. Buat satu entri bertajuk: MARI MENAMBAH FOLLOWER BERSAMA HANNAH TOTS
  2. Letakkan gambar entri ni, baby Hannah main FB
  3. Linkkan kepada entri ini.
  4. Siap entri?! Letakkan link entri anda dalam ruangan komen di bawah.
  5. Jangan lupa FOLLOW pakar aka Hannah Tots yer........
TARIKH TUTUP:
  • Dilanjutkan hingga 10 AUGUST 2011 (23:59) ...atas permintaan

kepada sapa² nak join leh pegi ke blog petua pakar ni... moh ler beramai² meriahkannyer... 

Emoticons



Thursday, August 4, 2011

Duit dan Ramadhan

Sedangkan lidah lagi tergigit... inikan pula suami isteri... macam tu la jugak macam duit dan bulan ramadhan ni... eh, ada kaitan ke?... 

sehingga ke hari ni... iaitu bermula dari 1 ramadhan lepas, aku still main masak² kat rumah... lom lagi berkesempatan nak pegi bazar ramadhan... walaupon ati ku meronta²... kaki ku terkinja²... tanganku menggapai² happy0064 Free Emoticons   Happy... namun hasrat nak menjejakkan tapak kaki ke sorga makanan tu tetap terhalang... haih... belom tiba masanya lagi... sabolah wahai ati, kaki dan tangan... errr dan perot serta tapak kaki jugak...

bila balik keje jer ku gagahkan juga mengangkat senjata² untuk berperang fighting0010 Free Emoticons   Fightingdi medan dapo tu... keletung keletang sorang²... niat ati memang nak jimat sejimatnya sebab tahun ni memang dah rancang nak beraya ke seberang laut china selatan character00255 Free Emoticons   Characters...ke negeri di bawah bayu tu la...

betullah orang cakap bulan ramadhan lagi banyak dugaan... mata semakin rambang rolleye0003 Free Emoticons   Rolling Eyes... maklumlah sale merata²... lebih² lagi makhluk yang berjantinakan wanita/pompuan ni mempunyai 9 napsu .... baju raya, tudung raya, kasut raya, kuih raya.... macam² lagi la... kalau boleh, satu kedai tu nak dibelinya...peruntukan untuk angpow lagi... haih

setakat ni masih boleh bertahan menahan napsu dari membeli barang² yang tak mempunyai kepentingan yang tinggi... sekadar membeli keperluan yang secukupnya (dalam masa bulan posa ni ler)... tak lebih, tapi kurang tu ada la skit...
♪ ♫  kuuuuu sedar diri ini...♫... aku hanyalah insan biasa...♪ ♫... ececececeece...character0093 Free Emoticons   Characters


kesimpulannyer... ahaks cepat bebenor nak buat kesimpulan... sempena bulan ramadhan ni, walaupon banyak dugaan yang datang dari kiri kanan depan belakang atas dan bawah, walau dengan apa cara sekalipon hendaklah kita bersabar... sorok² ler duit tu jauh²... jangan ler membazir dengan membeli lebih dari had kemampuan... beringat² ler bila berbelanja tu... buatlah persiapan secara sederhana... klu tak nanti lepas raya nangis air mata darah lak...sad0139 Free Sad Emoticons

lagi satu...jangan lupa bayar zakat fitrah yer... mana tau tengah sedap² berbelanja, zakat terlepas pandang lak... sila dahulukan yang penting... ada paham semua?...

ok la sempena bulan  baik ni... nak mintak maap kat semua orang... yang ada terasa kecik ati bila baca blog ni hatta yang tak rasa apa² pon... sekian, terima kasih...

sign0174 Free Sign Emoticon

"Entry ini ditulis untuk cabaran #2 iPad MySuperKids yang direviu oleh Amyz dan ditaja oleh Adorable Muslimah"



Transformers Dark of The Moon 3D

biasa ler citer dah basi baru nak kongsi... hehehe... first time aku tengok movie 3D ni... ahaks... jakun weh... macam orang baru kenal dunia jer... mentang² ler tinggal berdua jer kan... asyik gatal nak dating jer... aku dah cakap dari ari tu lagi ek... movie ni tengok masa sebelom posa...  sila amik maklum...

ni ler selfprint tiket yang aku beli guna e-payment ticketing tu

aku ni tak berapa suka tengok citer yang ganas² yang banyak gado²... tapi disebabkan hubby, maka terpaksa ler tengok gak... jalan citer ok la... biasa la tu mat salleh imaginasi melebihi akal... 

dalam citer ni awek lama si sam dah tukar lain... yang lama dah takder... tapi still cantik ler... si bumblebee tu tetap takder suara... suara optimus tu tetap macho macam dulu... hahaha... aku suka suara dia jer... 

tapi aku tak puas ati ngan sentinel tu... sanggup korbankan spesis lain semata² nak selamatkan spesis ngan planet dia... ada ke patut... nasib baik ler optimus tu berpendirian tetap...

yang paling aku suka adalah robot kecik 2 ekor tu... ala... robot tu dulu decepticon lepas tu berpaling tadah ikut autobots... hahaha...comey...

meh baca sikit sinopsis dia :

In the war for control of Cybertron (home planet of the Transformers), the Autobots had a secret weapon to defeat the Decepticons. However, the spaceship carrying the secret weapon, pillars with the power to teleport objects through space and time, was shot down as it attempted to escape. Despite Cybertron being a distant planet, the ship somehow managed to make it all the way to our moon where it crash landed. The Apollo 11 mission wasn’t one of discovery but one where a comical JFK impersonator laid out a secret mission to explore the wreckage.

transformers-dark-of-the-moon-movie-image-optimus-prime-01

Cut to the present day where Decepticons are trying to retrieve the final pillars and the pillars’ Autobot creator, Sentinel Prime (voiced by Leonard Nimoy). While the Earthbound Autobots are trying to uncover this plan, human “hero” Sam Witwicky (Shia LaBeouf) struggles to find a job because that makes him “relatable”. However, the quirks that made Sam an endearing character in the first movie have made him unbearable by this point. He seems selfish, unimaginative, and feels entitled to meaningful work after saving the world twice. Another movie might try to explain how Sam can receive the Presidential Medal of Honor and take a photo proving he recieved that honor, but he’s not allowed to tell people why he won the medal. Instead, the script ignores that obvious logical conflict (as it does so many others), and simply has Sam whining about wanting to “matter” like he did when he shouted “Optimus!” all those times and then let the Autobots destroy monuments and cities.

Sam only gets to spend what feels like an eternity complaining about his insecurities and under-appreciating his Megan Fox-replacement girlfriend Carly (Rosie Huntington-Whiteley) before coincidence throws him back into the Transformers war through too many convoluted and contrived developments to name here. The battle once again comes down to a fight between Autobots and Decepticons over a Cybertronian power item.

transformers-3-movie-image-03




Transformers_3_Dark_of_the_Moon_Poster


 *** citer sangat panjang... lebih kurang 2 jam 30 minit... so far ok la... cuma sakit mata pakai cermin mata 3D tu... klu tak pakai kang, takleh baca subtitle lak... aku ni bukannyer paham sangat cakap omputeh tu... kang tak paham jalan citer lak...




Kadar Zakat Fitrah 2011 bagi Wilayah Persekutuan

baru semalam aku tengok zakat fitrah bagi wilayah persekutuan adalah RM5.20... musykil gak aku kenapa nilai tu sangat rendah berbanding negeri² yang lain... ari ni cek lagi... kadar zakat fitrah bagi wilayah persekutuan dah naik... dah jadi RM7.00... uiks... camner leh tukar² harga ni... jeng jeng jeng...

nak bayo bila la zakat ni... eh, takpe takpe.... tu keje laki aku...



Wednesday, August 3, 2011

E-Payment Ticketing for GSC

hehehe.... ari tu kan ... ari seblom posa tu... yang masa movie transformers asyik sold out jer... makanyer aku pon try ler beli tiket guna e-payment ticketing ni... biasanya aku reserved jer... tapi disebabkan citer 3D xleh reserve jadi aku pon menggatalkan tangan ni menggodeh² laman web GSC....

caranya begini... ekekeke macam tutorial lak... mula² korang mesti register ngan GSC ni dulu... klu takder sila ler sign up ek... klu tak, baik korang pi beratur jer... ok... mula² tu log in dulu... pastuh trus ke e-payment ticketing...


pilih la cinema mana yang korang nak gi tengok



lepas tu pilih tarikh... lepas pilih tarikh baru dia kuar senarai movie yang ditayangkan kat cinema tu... paham tak setakat ni?...


pilih masa tayangan dekat citer pilihan korang tu... dia siap bagi tau kat hall berapa dah... ok tekan next



lepas tu dia akan kuar seperti yang di atas ni... sila pilih berapa ramai yg korang nak belanja tengok wayang... ahaks



skang sila pilih seat... pilih ler nak duduk ceruk mana... kat atas tu seat yg dah dipilih adalah warna ijau tu


pastikan semua data² yang diberikan menepati citarasa korang... mana tau pilih citer lain, dia tulis citer lain... cek betol² tau... pastuh klik pay



korang leh pilih cara nak wat bayaran... pastuh klik ler pay... dan teruskan apa yang dorang suh wat... sampai ler kuar selfprint ticket... korang pilih yes kat email confirmation... nanti dia sent selfprint tiket tu kat email... pastuh leh ler print... tak print pon takpe asalkan ko catat no ID yang dorang bg... masa nak collect tiket tu, just bg no ID tu jer... setel... nak collect tiket takde had masa macam reserved tiket tu....

*** untuk e-payment ticketing ni dia ada booking fee.... 50 sen untuk satu tiket...
*** untuk 3D dia cas RM10 untuk satu tiket (beratur pon sama)... sebab tu citer 3D selalunyer mahal


Gain 2.1kg

errrr... naik 2.1kg adalah sebelom posa okeh... sedey sedey... penat² aku turunkan sekilo lebih... dia naik lebih dari yang turun... tu la klu tak konsisten... haish... semenjak bas dah naik atas bukit ni semakin manja ler lemak² yg dah lama bermastautin kat badan aku ni....

akunyer tummy tu ler yg paling menonjol sekali... dah macam org pregnant berapa bulan dah... 'bumper' pon tak kurang hebatnyer.... haishhhh... tensi mak klu macam ni... harap² bulan posa ni leh la mengalami penurunan yang memberangsangkan..

tapi masalahnyer camner?... waaaaaa.... tak sempat dah nk feeling² perot kempes seblom balik sabah raya ni... tssskkkk...tsskkk...

ada ke aku patot berjoging sambil masak untuk berbuka?... atau nk g mana² disarankan berlari instead of berjalan... kang orang kata aku giler lak... hmmm...

eh, kan bulan posa skang ni... klu lari² kang abis ler akan mengalami pendehidratan... eh, tul ke?... kering tekak ler nanti...

si nanad dah ajak timbang lagi 2 minggu... fuh fuh... turun ler hendaknyer... takpe nanti time timbang aku ringankan badan skit.... ekekekee...


*** motipnyerr... jgn ler makan suka² ati jer... jgn tibai jer semua makanan depan mata tu... berpada² ler skit.... lagi satu klu nak diet sila ikut aturan yang betul (eleh diri sendiri pon tak btol)...








Sunday, July 31, 2011

Selamat Berpuasa

Selamat berpuasa kepada kawan² dan juga kepada semua umat islam di seluruh dunia... semoga kita semua mendapat keberkatan di bulan ramadhan ini... amin...