hehehe.... ni pon resepi dari mak... gambar di atas ni yang kali kedua buat... yang kali pertama tu tak berapa sedap sebab aku guna gula kabung... eh, gula yang macam kayu tu pe ek... gula kabung la kan... yang ni aku guna gula merah yang hancur² tu...
yang ni sedap skit... ahaks... hubby kata sedap... so, kira sedap la ek... rupa paras tu tak yah cakap la... yang penting sedap...
errr... tak sempat bawak opis yang ni sebab adunan skit sangat... lagipon berminyak skit... takot orang takmo makan lak... ahaks...
Resepi :
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung beras
2 sudu besar gula pasir
3/4 cawan gula merah
1 cawan air
Campur gula pasir dan gula merah bersama 1 cawan air. Kemudian jerang atas api hingga mendidih dan sejukkan. Bila dah sejuk, tuangkan air gula ke dalam adunan tepung gandum dan tepung beras. Gaul hingga rata. Peram adunan semalaman. Esok nyer leh la digoreng dengan api perlahan. Pastikan minyak betul² panas sebelum menggoreng.
Selamat mencuba!!!
0 pengkritik hebat:
Post a Comment