CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Monday, June 7, 2010

Lempeng Gelembung

Hehehe... semua pelik bila aku cakap lempeng gelembung... mak aku yang ajar panggil lempeng ni lempeng gelembung... tapi masa aku kat sabah, dorang panggil tumpi... di atas permintaan kengkawan yang nak tau resepi ni, maka aku susah payah suh hubby amik gambo aku tengah wat lempeng ni...

tepung gandum, garam halus secukup rasa dan sedikit minyak... mak aku ajar taruk minyak yang panas... tapi aku malas nak panaskan minyak.. so, masuk je ler minyak tu sejuk²...

pastu uli sehingga lah jadi macam kat bawah ni... tambah air sikit demi sikit

jadi macam ni tau

pastu biarkan ar sekejap... bagi doh tu rehat beberapa minit... beberapa jam pon leh

pastu bagikan beberapa bahagian... klu nak besar leh, nak kecik pon leh... ikut sukati korang

bentukkan jadi bentuk lempeng

klu nak taruk gula leh, taknak letak pon leh

klu taruk gula, kelim kan tepi lempeng tu macam dalam gambo di atas

pastu lenyek balik ngan penggelek tadi

goreng minyak banyak... pastikan minyak tul² panas... nampak tak gelembung tu?... huhuuhu... api tu jangan beso sangat tau... itam lak kang...

ni yang dah siap digoreng

mak aku biasa wat tak taruk gula pon... kitorang suka makan cicah sambal buruk... takpon makan la ngan kuah kari pon sedap... takpon gulai² lain yang berkuah pon leh... tapi mak mentua aku lak suka taruk gula... jadi hubby suruh aku taruk gula gak... hubby suka makan ngan susu manis... tak paham aku... tapi bila aku try makan ngan susu pon best gak... ikut ler selera masing²... selamat mencuba!!!