CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Wednesday, January 25, 2012

Pas Nadiputra

pas nadiputra... sekarang dikenali dengan nama Kad Putra Dewasa (untuk yang dewasa)

balik kang nak kena topup pas ni... dah expired hari isnin lepas... kena korek tabung hari ni... marah hubby sebab aku korek tabung dia... hahaha... 

dulu nadiputra guna kad yang laminate tu jer... bila naik bas, tunjuk jer kad tu...  tapi semenjak dari tahun lepas dorang guna sistem baru macam touch n go... tapi ni guna untuk bas nadiputra jer... maknanya untuk kegunaan dalam Putrajaya jer... kalau guna untuk naik bas lain, kompem drebar bas tu halau.... hahahaha....

sistem baru ni kena topup bila dah expired... leh topup RM10 untuk 17 hari atau RM20 untuk 35 hari... biasanya aku topup RM20... so, leh guna untuk sebulan lebih... jimat syiling... ahaks... 

hari pertama dia kira bila korang mula² scan after topup... scan sampai tiket keluar... kat tiket tu nanti dia ada tulis bila kad korang akan expired... 

sapa² nak buat kad ni boleh ler pegi depoh nadiputra kat presint 9 sebelah flat hijau tu... jangan lupa bawak gambar passport sekeping... kalau nak topup boleh pegi putrajaya sentral atau pon depoh nadiputra tu gak...

untuk sesiapa yang naik bas nadiputra tiap² hari memang digalakkan ler... tapi kalau kadang² jer, baik takyah buat... nanti membazir... untuk aku memang berbaloi sebab aku naik 6 biji bas sehari... so, kalau guna syiling kena spare RM3 sehari... klu 5 hari dah RM15... kalau sebulan?... cuba korang kira berapa banyak duit kena kuar semata² untuk tambang bas?... so, kira berbaloi la aku buat kad ni...







2 pengkritik hebat:

Siti

Jojek pun hampir² nak buat pas nadiputra ni masa dia keje kat mydin.. tp xjadi sbb xde gambar pasport..

mujur la ada pas cenggini kan..jimat skit belanja tambang...

Jilah

memang sangat2 jimat... duit syiling leh simpan masok tabung... hehehe...