CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Thursday, December 31, 2009

2010 is coming

31 Disember 2009... esok dah masuk tahun 2010... terlalu banyak yang dah berlaku sepanjang tahun 2009 ni... yang pastinya more sweet than sour... hehehe... aku dapat kerja, dapat balik ke semenanjung, dapat hidup sendiri dan macam2 lagi la...

maybe aku masih tergapai2 untuk membina keluarga sendiri... masih merangkak2 untuk memberi sesuap nasi kepada anak aku.... masih tercari2 apa yang terbaik untuk keluarga aku... namun semua tu tak mematahkan semangat aku... mungkin aku nampak hampeh (thats what i feel for almost of the time)... tapi itu semua yang menjadi pendorong aku....


kebanyakannya aku belajar dari pemerhatian aku... mungkin orang sekeliling aku tak perasan... sebenarnya mereka la idola aku... aku cuma mengharapkan yang terbaik... tapi siapa la aku...

semoga tahun baru akan lebih bermakna buat aku dan keluargaku... yang baik minta didekatkan... yang buruk minta dijauhkan...

Wednesday, December 30, 2009

Al- Fatihah...

AlFatihah buat jiranku yang telah kembali ke rahmatullah semalam. Semoga anak2 dan sedara mara bersabar dengan ujian yang diberikan.

Monday, December 28, 2009

Fatin dah balik kampung

Hari Ahad semalam pergi Alamanda lagi ngan Fatin... tu pon sebab Fatin dah mengamuk... tapi dekat Alamanda takder ar dia bertenaga seperti hari sebelum tu... biasa jer... takder nak lari2 sangat... mungkin dah mengantuk kot, tapi nak jalan gak.... kitorang singgah makan kat mcdonalds... hehehe... ikutkan ati aku nak balik rumah jer makan... tapi disebabkan aku jumpa Fatin pon sekali sekala... apa la salahnya aku keluarkan skit duit untuk menghabiskan masa bersama2...


Fatin makan dengan bersungguh2 sekali

Masa on da way balik rumah tu, Fatin tido lak dalam bas... adeh... dah la kena mendaki tangga yang tinggi itu.... terpaksa ar dukung Fatin yang dah berat especially bila tido... sampai jer rumah, trus baringkan n tukar pampers takut 'bobos' (bocor) bak kata Fatin... aku pon tido sebelah Fatin sebab kaki dah 'krem'... asid laktik berkumpul banyak sangat kot...

Fatin bangun dalam kul 4 petang... perghhh... lama tu tido... petang tu aku terbau satu masakan yang sedap sangat.... hehehe... bau sup ayam... so, aku pon ajak Fatin pergi kedai untuk mencari daging ayam.... macam orang mengidam lak... tapi bila sampai kat kedai, yang ada kaki ayam jer... langsung tak menarik perhatian aku... Fatin lak menjerit2 ajak naik bas, sebab bas tu lalu depan mata dia... klu dia tak nampak bas tu, takder ar dia mengamuk.... kitorang naik ar bas menuju ke Putrajaya Sentral... ingatkan nak bawak Fatin naik ERL... tapi disebabkan terlalu ramai orang yang beratur di kaunter tiket tu, aku pon membatalkan niat aku tu... Fatin mintak 'macam'(gula2 maksud dia)... sambil2 tu kitorang pon duduk2 ar membuang masa disitu...

Fatin menikmati gula2 yang baru dibeli

hahaha.... pakai baju buruk jer... cadangnyer nak gi beli daging ayam jer... tak pasal2 sampai ke ERL...

tengah2 mlm buta tu bapak aku call kata nak balik umah aku.... erkk... bukan dorang kata isnin ke? aku yang salah paham rupanya... tapi aku dah amik cuti 2 hari...

pagi Isnin ajak bapak aku gi JPN.... nak tukar IC baru jer.... punya ar ramai orang... klu tak memang nak datang awal dah... tapi mak aku nak tunggu kain baju habis dibasuh baru berjalan... lagipon dorang nak balik petang.... nombor giliran yang aku dapat 0357... adeh... nombor sekarang yang ditulis 0245... waaaaa.... rasa nak menangis jer... punya ar lenguh kaki aku menunggu giliran.... ikutkan hati nak jer balik rumah... malas nak tunggu lama2.... bapak, mak n Fatin pergi jalan2 kat luar JPN... lebih kurang kul 1 lebih baru selesai... pastu trus gi Alamanda... ingatkan nak cari lauk telur ikan.... tapi hampa... last2 beli ikan pari, kangkung n cendawan sebagai lauk.... kul 4 baru ar kitorang makan tengahari.... huhuhu... sepatutnya dah minum petang...


no. giliran aku

Dorang semua balik dalam lebih kurang kul 6... cian hubby... dapat main2 ngan Fatin kejap jer.... sedih aku tengok Fatin dah balik.... isk... sob... sob... nak jumpa kena tunggu gaji plak... waaaaaaaaa.... berkorban apa saja... harta atau pon nyawa... waaaaaaa...


Saturday, December 26, 2009

Nothing happened today

Hubby amik cuti hari ni coz nak main2 ngan Fatin... tapi hari ni tak pergi jalan2 pon... pagi tadi bawak pergi 'ngeteh' kat foodcourt presint 9... makan roti canai 'n' beli kuih 4 ketul... masa aku masak tengahari, Fatin tido.... babah dia pon tido gak... tinggal aku terkontang kanting masak sorang2...


ayam goreng masak kuning, sambal mangga, nugget, ulam timun n kacang botol

Fatin pon tido lama sangat... kul 3 petang baru bangun... lepas mandikan Fatin, bagi dia makan, ingatkan nak pergi jalan2 naik bas.... tapi ujan lak dengan selebat2 nya... cian Fatin... merenung keluar tingkap mengharapkan dapat berjalan2... sampai malam pon ujan tak berhenti gak.... maghrib baru ar ujan reda.... pas maghrib bawak Fatin jalan2 pergi kedai... tu pon sebab nak beli asam jawa... Fatin lak mintak beskot n bola... patung beruang tetap dibawa bersama.... Fatin takmo tinggalkan bear dia tu...

tadi masak lempeng ngan sardin untuk makan malam... nasi siang tadi banyak lagi... tapi takder mood nak makan nasi... Fatin pon bersungguh2 makan lempeng... nampak macam lapar sangat... tapi makan skit jer... pas makan dorang tengok tv... aku lak main internet... blog n facebook ar pe lagi... erk... Fatin dah tido rupanya...

Me n Fatin together

25hb bersamaan dengan hari Krismas... aku punya tujuan nak ajak Fatin jalan2 kat Alamanda... dengan harapan ada la function yang best2 sempena Hari Krismas.... tapi ampeh jer.... lebih kurang kul 10 pagi, kami berjalan ke tempat menunggu bas untuk ke Alamanda... biasanya hari cuti bas lambat skit... tapi kami bernasib baik sebab bas cepat jer dah sampai... Fatin suka la naik bas...

sampai Alamanda trus pegi jalan2... Fatin pantang nampak mainan yang kena masukkan syiling tu, meronta2 la dia nak naik... aduh... geram lak aku... tapi aku wat tak tau jer... aku trus gi tingkat bawah tempat game.... kat situ trus bawak Fatin main2... naik 2 jenis kete jer.. pastu token pon abis... hehehe malas nak tukar duit lagi...


pastu jalan2 lagi cari mainan untuk fatin... puas gak ar cari yang berkenan dan murah... tapi fatin nak belon gak... hmmm belon kecik2 jer.... mahal lak tu... pas beli, trus balik rumah.... malas sungguh aku nak berjalan sebenarnya... tapi fatin sangatlah bertenaga....


sampai rumah trus mintak bukakkan plastik belon tuh n trus tiup... jenuh gak la aku mengepam belon tu... dah ar kecik2... ada 50 lak tuh... ada ar beberapa yang meletop gak... hehehe... lepas mandikan fatin, dia mintak nasi... hehehe lupa lak aku anak aku lom makan... berbekalkan lauk ayam yang masih tinggal skit, aku panaskan n goreng nugget sebagai lauk tambahan... bersungguh2 fatin makan... dah lapo sangat kot... hehehe...

petang tuh, aku ajak fatin pegi pasar tani... pas siap2 aku pon duduk2 ar dulu sementara tunggu hari yang panas jadi teduh skit... tapi fatin lak tak sabo2... 'nak paco, nak paco'... so, kami pon turun ar lagi pergi ke bas stop... hehehe... naik bas lagi... dalam bas tertido lak fatin... sampai kat paso pon masih lom bangun... adeh... cari kerusi duduk jap sementara tunggu fatin bangun... tiba2 hujan lak... isk... pegi le kat gerai2 jualan untuk berteduh... puas gak ar aku cuba kejutkan fatin... last2 bangun gak... tapi ujan lak semakin lebat... aku belikan fatin sekor patung beruang... dah dia peluk tak lepas2... sib baik RM10 jer... klu tak memang aku dah rampas dah bear tuh....


sementara tunggu hujan teduh (lama gak ar),.... fatin lak ternampak orang jual air... 'atin nak air, atin nak air'... isk... nak beli air yang cedok2 tuh takut lak sebab mesti dorang tak masak air tu... so aku cari air tin... aku tanya orang tuh ada tak air tin soya... tapi orang tu cakap takder... so, tak jadi ar beli air... mengamuk ar fatin... 'atin nak soya, atin nak soya'.... waaaaa... dah ar ujan lebat... mengamuk lagi tuh... aku beli putu bambu bagi fatin makan... nak pujuk balik ar... hehehe... sib baik dia nak...

lepas ujan dah teduh skit kitorang pon balik ar rumah... nak dekat kul 7 baru sampai rumah... trus mandikan fatin... takut klu2 dia demam.... malam tuh fatin asyik cakap 'nak paco, nak paco'... isk... puas gak ar pujuk... last2 aku marah suh tido... baru ar dia nak tido...

pagi soknya pas bangun tido dia cakap lagi 'atin nak paco, atin nak paco'.... waaaaa... dia ingat la pulak....last2 bawak gi foodcourt makan roti canai.... tu pon merajuk gak sebab nampak mainan... on da way balik singgah jap taman bawak main2 dulu baru la balik rumah.... tak tau nak bawak fatin gi mana ari ni... ingatkan nak bagi fatin merasa naik ERL... tapi macam tak cukup bajet jer... hmm...

Tuesday, December 22, 2009

New signature

Hehehe... nak test new signature yang baru jer aku jumpa tadi... tak tau ar jadi ker tak... jeng jeng jeng...

Monday, December 21, 2009

cuti maal hijrah

cuti maal hijrah... hehehe... tahun baru yang best jugak la aku rasakan... gaji pon dah masok... family aku semua datang rumah kecuali kakak aku sebab dia ada function... abang ipar dia kawin da... maknanya Fatin pon ada la... seronoknyer bila dapat jumpa anak sendiri... abang aku datang pon sebab nak test dia punya GPS... sib baik sampai gak umah aku...

masalahnya dorang datang ujung tahun... maknanya musim ujan... nak berjalan pon susah ar... walaupon hujan, aktiviti merayau tetap berjalan... hari jumaat petang pergi alamanda... aku pon tak tau mana nak bawak dorang jalan2... kat Putrajaya tu bukannya nyer ada pe2 pon... masa tu pon parking penoh.. sampai atas mencari parking tak jumpa2... last2 jumpa parking kosong kat P6... abang aku lak kat P4... sampai2 trus jer gi alamanda... kat alamanda pon takder ar lama sangat... ingatkan nak pergi pasar tani lepas pergi alamanda tu.... tapi hujan masih belum reda... last2 balik jer umah trus... malam macam biasa ar makan lempeng... huhuhu 'peberet' bapak aku...

hari sabtu lak pagi tu duk umah jer... sama ar macam ari jumaat... patutnya jalan pagi2 sebab tak ujan... petang tu hantar adik aku ke komuter serdang sebab dia nak balik, soknya dia ada kelas driving... petang tu gak jalan gi monumen alaf baru... aku yang duk kat Putrajaya pon tak pernah pergi tempat tu... tu la first time aku pergi... tengah2 jalan tu lak tiba2 hujan... sian kat Fatin... asyik kena hujan jer... risau aku klu dia demam... pastu kitorang pegi lak dekat masjid putra tu... yang dekat souq tu... aku pon tak tau apa nama tempat tu... jalan2 tengok pemandangan jer... pastu singgah warisan beli kuih... abang aku lak pergi cari domino pizza kat presint8... sampai umah pon dah dekat malam...

malam tu kitorang makan pizza, cucur udang dan jemput pisang... mak aku suh masak nasi gak sebab takut tengah malam kang ada lagi orang yang kelaparan... tapi masing2 tido awal sebab semuanya kepenatan... rupa2 nya memang ada orang yang bangun tengah malam makan nasik lak... huhuhu... Fatin pon ngadu sakit kaki... kepenatan kot...

dorang semua balik hari ahad lebih kurang kul 12 lebih... tengahari ar... sedey nyer... hubby aku lak amik cuti ahad tu sebab nak main ngan Fatin... tapi s ekejap jer... lagipon dia dapat advance ahad tu.... hubby bagi 100 kat aku... seronok sangat...

minggu ni Fatin datang lagi sebab parents nak pergi Perak... so, dorang akan tinggalkan Fatin ngan aku.... aku pon dah amik cuti 2 hari.... yahoo Fatin datang lagi... nak bawak Fatin jalan2 naik bas... Fatin selalu cakap "Atin nak bas nak naik".... huhuhuhu...

di Monumen Alaf Baru

Tuesday, December 15, 2009

Boringnyer...

Tiap2 hari bangun kul 5... kadang2 terlebih gak... ni semua gara2 nak masak untuk b'fast n bekal hubby gi keje...nak jimat la katakan... biasanya masak nasi goreng jer... tu pon cukup2 untuk bekal dia sorang... tapi klu aku lapo, aku masak ar lebih skit untuk aku...

aku ler makhluk yang akan sampai D8 paling awal bagi menunggu bas ke mines... disebabkan hubby masuk keje kul 7, aku pon terpaksa ar kluar umah awal.... sampai lobby D8, mesti tido jap kat kerusi.... bila bas sampai, sambung tido dalam bas lak...

sampai opis jer, berebut2 lak nak punch card... maklumlah datang serentak... serabut jer rasa... bila dah sampai kat workstation aku, hehehe.... perkara pertama mesti on pc dulu... cek email dulu ar apa lagi... wat keje, main internet, bukak website tu, bukak website ni, bukak blog org tu, search perkara2 yang terlintas dalam pala otak ni, sambung wat keje lagi....

rest kadang2 keluar gak gi makan, kadang2 bawak bekal jer... mahal sangat makanan kat mines tu... gaji aku bukannya beribu.... seribu pon tak sampai.... nak bayar tu, nak bayar ni... barang dapur, bil2 rumah, sampaikan duit minyak pon aku gak.... untuk diriku?.... isk... sob... sob... tahan je la tengok orang shopping.... sabor je la....

balik kul 5... kira awal ar tu... naik bas dari mines, sampai bas stop parcel D dalam kul 5.30... masih awal jugak... tunggu bas 101... kul 6 lebih baru la sampai rumah... kemas dulu apa2 yang patut... iron baju... masak nasi.... tgk tv.... bukak internet... internet slow.... boringnyerrrrr....

tiap2 hari sama jer.... aku dah bosan... bosannnnnn... SKT aku pon tak siap lagi... argghhhhh... tensen skg ni.... aku malassssssssss....


workstation aku yang bersepah

Thursday, December 10, 2009

Obesiti

Masa aku kecik2 dulu, aku dah pon tergolong dalam golongan kanak-kanak yang tembam... tapi takde la terlampau gemok... bila mula2 masuk sekolah tadika, gemok bukanlah satu isu yang merunsingkan diriku.... begitu juga apabila umurku semakin meningkat, tidak pernah kurasakan kecomelan badanku membebankan diriku... sehinggalah aku masuk ke alam persekolahan peringkat menengah... masa tu la aku rasakan diriku gemok... maklumlah masa tu dah pandai malu ngan kaum berlainan jantina dariku.... huhuhu... padahal masa kecik2 dulu, aku lebih ramai kawan lelaki... main bola, panjat pokok, sorok2, ting2, polis sentri dan banyak lagi la...

Bila umurku masuk ke alam 20-an, diriku takde la begitu gemok... mungkin cuma berisi... chubby skit2... begitu juga selepas aku melahirkan anak, berat badanku cuma bertambah 1kg dari berat badan asalku... disebabkan tidak mempunyai pekerjaan, aku menjaga anakku sepenuh masa di rumah... jadi kalau lapar, masak jer... sumber makanan tidak menjadi masalah bagi diriku.... anak aku makan bubur jer... kalau tak abis, aku ler yang menghabiskannya...

detik demi detik berlalu.... berat badanku mula bertambah sedikit demi sedikit... one day, aku dapat surat yang mengatakan aku dapat kerja... dalam hatiku berkata, mungkin dah kerja nanti akan kuranglah aku makan... maka akan berkuranglah berat badanku...

aku dapat kerja di Putrajaya... terbanglah aku dari sabah bersama anak dan suamiku semata2 sebab aku dapat kerja Kerajaan... aku la yang paling seronok rasanya sebab inilah pertama kali aku akan bekerja..... pertama kali aku akan mempunyai income sendiri...

aku ingatkan makin kurus la aku bila dah kerja ni... rupa2 nya makin banyak aku makan... berat badanku semakin melebihi batasan... semakin hari aku semakin risau... ku kurangkan jugak pengambilan makananku... tapi sekejap jer... pastu melantak balik... aku sudah mencapai tahap obesiti... waaaaa.... baju2 ku kebanyakannya dah sendat...

demi mencapai target berat badan ideal, ku gagahkan juga diriku menaiki bas... mendaki bukit mengikut jalan jauh.... dengan harapan dapat membantu membakar lemak2 yang degil... tapi.....
isk... aku nak kurussssssssssss......

Tuesday, December 8, 2009

Fatin gak

video

Fatin baru belajar nyanyi... hehehe...

Fatin

video

Fatin baru belajar cakap...