CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Tuesday, November 19, 2013

Kisahnyer...

Kali ni paling lama tak update blog... ingatkan nak amik pencen dah... tapi still sayang kat blog ni... so, sepanjang memencilkan diri ni, aku masih gak baca blog² kengkawan yang lain... masih merayau² di alam blog ni... cuma secara diam²... kikikiki...

dah ujung² tahun ni.. eh, dah nak abis yer tahun ni?...aisemen... sekejap jer masa berlalu... Syirah dah nak masok 11 bulan... tapi lom berjalan lagi... stress mak... hahaha... tu la kalau duk banding sangat ngan anak yang first... Fatin jalan masa umur 10 bulan... tolong la cool yer mami... setiap anak adalah berbeza... setiap anak adalah istimewa... cewah... rasa nak tambah lagi sorang pon ada.... ahaks... suka tengok keletah anak²... tapi nak menjaga nyer.... huhuhuhu...

skang dah gi opis sendiri jer... eh, dulu pon sendiri gak... berdikari gak... tapi dulu pengangkutan awam... skang pengangkutan sendiri... hahaha... bila ada pengangkutan sendiri memang banyak kemudahan... dan juga banyak masalah nyer... tiap² minggu kena isi minyak... nasib la tiap² minggu bukan tiap² hari... semenjak ada pengangkutan sendiri, motor hubby wat hal... dia wat keputusan dengan menukar motor spesis lain dan juga menambah hutang.... hahaha... ketawa pasrah... TV kat umah pasang lama skit hilang gambar.... unifi connection pon problem... call customer servis pon problem tak setel lagi sampai ler ke hari ni... lampu kalimantang kat toilet tetiba berkelip menyakitkan mata dan juga hati...tetiba dapat surat dari nursery yuran tahun depan naik RM40... uiiyoooo... tetiba masalah datang serentak yer... semua boikot ke? tapi bila tengok muka anak², tak dapat tengok TV pon aku tak heran... dah lama kitorang tak tengok TV... internet kelajuan tinggi kat umah dah takde... masih boleh survive... toilet gelap, hubby pasang lilin... hahaha... aku suh tukar starter lampu tu ampeh jer... so tiap² malam adalah family time... kitorang borak², main² ngan anak²... adakalanya pegi berjalan² round² kawasan sampai si kecik tertidur... 

bulan lepas satu kejadian telah berlaku... Fatin kena tahan wad... diagnosis? jangkitan kuman kat peparu katanya... ulang alik hospital kami laki bini duk menjaga Fatin... cuti burn camtuh jer... takpelah demi anak ku tak kisah... malam si babah jaga, siang si mami lak yang jaga... si adik nursery jaga... malam² adik ngan mami tido berdua jer... sunyi... atok ngan nenek ada datang melawat... masa tu aku pon stress... bila la si anak nak sihat, boleh kuar wad dan bermain macam biasa... aku nangis sekali masa mula² hubby cakap Fatin kena tahan wad...(hubby yang teman Fatin masa sesi consultation)... tapi hubby nangis bila anak dia nangis kesakitan... 

Aku ingat lagi Fatin kena admit Isnin pagi (4.00 am)... kitorang datang emergency  Hospital Putrajaya masa tu lebih kurang jam 1.00 pagi... bila dah kena tahan, aku balik berdua jer ngan Syirah... nangis² ler dalam kete... tak perasan masa tu tak on lampu kete... nasib la time tu jalan lengang... balik aku paksa gak tidokan diri sebab siangnyer nak kena pegi jaga Fatin.... pukul 5 alarm dah bunyi... adoiii...umah memang tak terurus la sepanjang Fatin duk kat wad... kat wad lak, si Fatin bila doktor atau nurse datang dia nangis meraung²... takot doktor cucuk dia... kita yang dewasa ni pon sakit klu kena cucuk... ni kan pulak budak²... demam tak kebah² sampai 5 hari... aku risau la jugak... makan tak nak, minum tak nak... nak tak nak, terpaksa la masok air guna drip... adoiyai... dah pasang drip susah ler nak ke toilet... 

so kitorang ni duk berkampung kat hospital je ler sampai ari sabtu doktor cakap leh kuar tapi still kena pantau... masa ari kamis sebelom tu, Syirah dah dedar jer badannyer... ah sudah... jumaat badan panas... bagi ubat demam, suhu turun skit... sabtu suhu naik balik... kami laki bini decide bawak pegi emergency... atok ngan nenek tolong jagakan Fatin kat umah (masa tu Fatin dah tido)... kat emergensy, suhu 40 katanya... erk... tingginya... kat situ gak kena bogel... nurse masukkan ubat montot & basahkan badan ngan kepala... nangis tak benti²... macam biasa si babah cepat terharu klu melibatkan anak² ni... biasa la kat emergency tu memang tunggu lama sampai suhu anak aku turun... kebetulan dorang pasang citer hindustan citer RA One... hahaha... layan la citer tu sampai kena panggil... aku duk kat lobi spital manakala hubby tunggu nombor kena panggil kat emergency...

abis citer spital setakat tu... klu leh, takmo datang lagi... hnnsss hnnsss... tapi Fatin ada appointment untuk follow up check up bulan disember ni... 

sesungguhnya bila dugaan datang bertimpa² tu supaya kita semakin dekat dengan Nya... ada hikmah di sebalik semua kejadian... menguatkan lagi ikatan kami sekeluarga... Alhamdulillah...






2 pengkritik hebat:

Siti


masalah selalu dtg bertimpa-timpa..
tp kena harungi juga..

pengalaman tu dtg utk mematangkan mungkin.. kita jg yg doa utk lebih tabah dan matang kan...

Jilah

huhuhu... btol tu... pengalaman mematangkan kita...